Резніков: "Наш сектор оборони – це близько мільйона людей, однак він розтягнений по лінії завдовжки 2500 км"

Зараз в Україні перебуває близько 115 російських батальйонно-тактичних груп (приблизно 137 тис. військових). Тоді як сектор оборони України з урахуванням різних служб і підрозділів загально нараховує близько мільйона осіб. Однак цей сектор розтягнений по лінії завдовжки 2500 кілометрів.

Про це в інтерв'ю УП розповів міністр оборони Олексій Резніков.

"Якщо порахувати Прикордонну службу, Нацпол, Нацгвардію, СБУ, спецпідрозділи та Збройні сили – це біля мільйона людей", – каже міністр. Однак, за словами Резнікова, не можна цей мільйон поставити в якомусь конкретному, найбільш небезпечному напрямку і перемогти ворога.

"2500 кілометрів сьогодні складає ворожий кордон. Ми ж розуміємо, що якщо з Білорусі вже напад був, то він може бути повторений? Значить, цю лінію кордону треба захищати, там мають бути військові підрозділи. Київ треба захищати? Треба. Одесу треба захищати? Треба. І так далі. От ви берете весь цей сектор оборони і розтягуєте по всій лінії 2500 кілометрів.

З часів Другої світової війни такого фронту не було ніде в історії людства взагалі. А тепер не забувайте, що треба резерви тримати, треба ж давати людям відпочити. Ми несемо, зокрема, і втрати, на жаль.

Плюс Повітряні сили наші, вони не знаходяться формально на лінії фронту, на передку, але вони кожен на своїх місцях і захищають міста, куди прилітає. А Нацпол, який несе службу по всій території України? А блокпости, які мають боротися в тому числі з ДРГ… А прикордонники, які вздовж цього кордону несуть службу… От і маєте", – пояснив очільник МОУ.

Також Резніков наголосив на значній перевазі росіян в озброєнні. "Кількість гармат, танків, літаків, артилерії, ракет, систем залпового вогню, снарядів. Їх у росіян багатократно, в 10-15 разів більше, ніж у нас. Історично в них стабільно мільйонна армія була. Уявіть собі, скільки вони накопичили на складах і арсеналах, і весь цей непотріб зараз везуть до нас.

Вони діють за своїми, ще радянськими системами наступальних операцій. І це означає, що вони займаються "завданням ураження по площі", тобто на один взводний опорний пункт, а це, умовно кажучи, ділянка 400 на 300 метрів, вони можуть випустити 152-міліметровою, 122-міліметровою артилерією до 6 тисяч пострілів за пару годин", – зазначив міністр.

В України можливості відповідати таким артилерійським ресурсам немає, тому наші артилеристи вчаться заощаджувати ресурси та завдавати ураження не великої площі, а конкретних цілей.

"За це ми і боролися – за зміну філософії війни. Тому що коли я рік тому у Вашингтоні просив ПРО і ППО, то мені казали, що це неможливо. Але сьогодні, знаєте, все стало можливим.

Це питання зміни взагалі розуміння, що ми інакше будемо воювати. Два великі друга України, Лойд Остін і Бен Воллес (міністри оборони Великої Британії та США – УП), однаково кажуть: росіяни використовують тактику м'ясорубки, якщо ви плануєте боротися з ними такою ж самою тактикою, ми вам не зможемо допомогти. У нас немає ресурсу засипати тілами і снарядами території, як це робить Росія. Тому треба міняти тактику, воювати в інший спосіб",– пояснив Резніков.

За його словами, найближчим часом Україні навряд чи варто очікувати системного і масштабного переозброєння.і що такий перехід відбудеться уже після завершення цієї війни.

"Переважна частина світу насправді не готувалася до Третьої світової війни. Вони вже всі були переконані, що війни не буде великої. Тому сьогодні, щоб просто дати нам якесь озброєння, його на складах так багато немає. Про це навіть Христина Ламберт, міністр оборони Німеччини відкрито говорить.

Тому, звісно, найбільший донор по озброєнню це Сполучені Штати. Для них важливо, щоб й інші партнери брали в цьому участь. Сьогодні народилася антипутінська коаліція, яка має назву "Рамштайн". І це не НАТО, це на 20 з лишнім країн більше. І кожен робить те, що може: хтось грошима, хтось медициною, хтось гуманітарною допомогою, а хтось може озброєнням. Це перший момент.

Другий момент: ми доводимо, що ми можемо впоратися з цим озброєнням. Навчання на "Крабах" (це польські сучасні САУ, яких ми отримали безкоштовно декілька дивізіонів і ще уклали контракт на придбання): нормальна підготовка, вважається – 3 місяці. Наші артилеристи впоралися за три тижні. Просто оцініть масштабність, швидкість опанування і вміння.

Звісно, всі лякалися "другої армії світу". Але ж раніше західна зброя з росіянами не воювала. Там якісь точкові зіткнення десь в Іраку чи Сирії. Але сьогодні дві регулярні армії ведуть справжню відкриту війну з використанням всіх видів озброєння, окрім ядерного.

Тому у нас, як каже генерал Залужний, "разносортіца". Але іншого варіанту ми не маємо – беремо все.

Ми, по суті, полігон випробувань. І в реальному бойовому режимі випробовується все", – розповів Резніков.

Міністр оборони додав, що в Україні діють належні механізми контролю за тим, як використовується західне озброєння.

"Якби наші партнери не знали, як воно експлуатується і де воно знаходиться, вони б не змогли нам в наступний пакет допомоги включати запчастини, масло, газ і т.д. Тому, повірте, все це вони знають", – резюмував очільник МОУ.

західна зброя фронт резніков

Знак гривні
Знак гривні