Загострення у Нагірному Карабаху: ЄС і США закликають припинити вогонь, Вірменія хоче корекції деталей "миротворчої операції"

Євросоюз і США закликали до негайного припинення бойових дій у Нагірному Карабаху та повернення сторін до переговорів.

Про це йдеться у заяві речника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, повідомляє "Європейська правда".

"Європейський Союз закликає до негайного припинення бойових дій, що розгорнулися між азербайджанськими та вірменськими силами навколо Лачинського коридору та інших місць вздовж лінії зіткнення. На жаль, ці зіткнення вже призвели до людських жертв та поранених", – йдеться у заяві.

Уряд США також закликав до негайного зниження напруженості у Нагірному Карабаху після нового спалаху бойових дій у регіоні.

"Сполучені Штати глибоко стурбовані та уважно стежать за повідомленнями про інтенсивні бойові дії навколо Нагірного Карабаху, включаючи жертви та людські втрати", – заявив речник Держдепу США Нед Прайс.  "Ми закликаємо вжити негайних заходів для зниження напруженості та уникнення подальшої ескалації", – додав він.

Міністерство оборони Азербайджану в середу ввечері підтвердило наступальну операцію в районі Нагірного Карабаху, в результаті якої війська змогли зайняти кілька висот.

Азербайджанське міноборони стверджує, що вранці 3 серпня "незаконні вірменські збройні угруповання в районі розміщення миротворчого контингенту Росії" вчинили "акт терористичного саботажу", що призвів до загибелі азербайджанського військового.

"Крім того, елементи незаконних вірменських збройних формувань спробували захопити сопку Киргиз, розташовану в гірському ланцюгу, що охоплює територію Кельбаджарського та Лачинського районів, та закріпити там нові бойові позиції", – додають у відомстві.

У відповідь сили Азербайджану розпочали операцію "Відплата", в межах якої "взяли під контроль височину Гирхгиз, а також Сарибаба вздовж Карабаського хребта Малого Кавказького хребта і низку інших важливих панівних висот".

За даними так званого міністерства оборони невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, близько 14:00 за Києвом азербайджанські підрозділи "застосували ударні безпілотники, внаслідок чого смертельно поранено одного військовослужбовця". Пізніше там повідомили про поранення ще вісьмох.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що ситуація навколо Нагірного Карабаху викликає низку питань у вірменської громадськості щодо змісту та характеру "миротворчої операції" і що вкрай необхідно відкоригувати її деталі.

"І необхідність була від початку. Але цьому перешкоджав Азербайджан, відмовляючись підписувати мандат миротворчого контингенту, тоді як Вірменія підписала. Очікуємо, що підписаний у двосторонньому форматі цей мандат діятиме у повному форматі", – сказав Нікол Пашинян.

Він сказав, що для повної реалізації "миротворчого мандату" достатньо підписів Єревана та Москви. Пашинян запропонував вжити заходів для міжнародного затвердження цього мандату або наділити "миротворців" "ширшим міжнародним мандатом".

Нагірний Карабах конфлікт вірменія азербайджан

Знак гривні
Знак гривні