Російська економіка у значно гіршому стані, ніж здається – дослідження

Масовий відхід бізнесу з РФ та міжнародні санкції завдають істотної шкоди російській економіці.

Про це йдеться в економічному аналізі групи дослідників з Єльської школи менеджменту на чолі з професором Джефрі Зонненфельдом, засновником Єльського інституту лідерства (CELI).

Експерти зазначають, що нині виникло загальне уявлення про те, що єдність світу в протистоянні Росії якимось чином перетворилася на "війну на виснаження економіки, яка вимотує Захід" з огляду на передбачувану "стійкість" і навіть "процвітання" російської економіки. Це просто неправда – і відображення поширеного, але хибного уявлення про те, як насправді тримається російська економіка в умовах відтоку понад 1000 глобальних компаній та міжнародних санкцій.

"Те, що ці хибні уявлення і досі зберігаються, не дивно. З моменту повномасштабного вторгнення економічні звіти Кремля стають дедалі скромнішими, російська влада вибірково відкидає погані економічні показники та публікує лише ті, які демонструють міцність російської економіки. Ці відібрані Путіним статистичні дані потім бездумно розголошують ЗМІ, і їх використовують безліч недбалих експертів під час складання прогнозів, які надмірно, нереалістично сприятливі для Кремля", – зазначають економісти.

Дослідники вказують, що вони здійснили один з перших комплексних економічних аналізів, який вимірює поточну економічну активність Росії через п'ять місяців після повномасштабного вторгнення та оцінює економічні перспективи Росії.

"З нашого аналізу випливає, що відплив бізнесу та санкції катастрофічно руйнують російську економіку. Ми розглядаємо широкий спектр поширених хибних уявлень і висвітлюємо те, що насправді відбувається в Росії. Отже, головні наші висновки є такими:

економіка рф санкції

Знак гривні
Знак гривні