Як росіяни нищать залізорудний комбінат в окупованому Дніпрорудному

В окупованому Дніпрорудному, яке пов'язане з промисловим гігантом – Запорізьким залізорудним комбінатом (ЗЗРК), панують жорстокі допити, викрадення людей та мародерство, пише Liga.net. Публікуємо скорочену версію статті про те, як живе місто.

Дніпрорудне, де проживає 18 000 мешканців, не зазнало руйнувань, у місті не було запеклих боїв. Тут люди живуть у так званій "тихій окупації". Росіяни захопили Дніпрорудне на початку березня. Тоді ж вони викрали мера Євгена Матвєєва. Гауляйтером росіяни призначили місцевого депутата від Опозиційного блоку та екскерівника профспілки ЗЗРК Миколу Пастушенка. 

Працівниця лікарні Дніпрорудного Наталія (ім’я змінене) розповідає, що у місті морально дуже важко, через сам факт окупації. "Все зачинено, банкомати не працюють, працює російське телебачення, немає інтернету. Відрізані від світу", – розповідає вона. У Дніпрорудному дуже погано з мобільним зв’язком.

З її слів, переважно у місті панують бойовики з ОРДЛО. Були випадки, коли окупанти напивалися, стріляли в повітря на блокпостах і відбирали машини у місцевих.

Містянам постійно загрожують жорсткі допити та "візити" у комендатуру. Через це їм доводиться регулярно "чистити" телефони.

Загалом виїхати з міста можливо. Проте не для таких, як чоловік Наталії, колишніх військових, каже вона. Таких чоловіків росіяни знаходять, змушують стати на облік і щоранку відмічатися в окупантів. Їм з чоловіком вдалося виїхати до того, як до них "прийшли".

На чинних військових та ветеранів росіяни відверто полюють, додає Наталія. "Чоловік моєї подруги – військовий. ФСБ і чеченці приходили до неї додому, кілька годин погрожували, у присутності дітей приставляли зброю до голови – намагалися дізнатися, де чоловік", – розповідає жінка. Її подрузі погрожували "кинути на підвал" і дали кілька днів на виїзд з міста.

У перший місяць окупації в місті було дуже скрутно з продуктами та ліками, каже Наталія. Зараз магазини працюють, місто забезпечене продуктами, проте російськими – везуть з Криму.

Окупанти впровадили "нову систему оподаткування" для магазинів: якщо бізнес хоче працювати, вони мають віддавати п'яту частину прибутку росіянам, розповідає працівник ЗЗРК із посиланням на знайомих бізнесменів. 

"Треба напряму в міськраду приносити 20% від виторгу, як в "общак". Також росіяни вимагали платити в міськраду за оренду магазинів, які не працюють", – каже він.

Росіяни грабували й порожні квартири містян з активною громадянською позицією, додає працівник ЗЗРК з посиланням на історії знайомих.

Головне, що є у місті, – залізорудний комбінат. Він – містоутворювальне підприємство і місце роботи для левової частки містян. Тепер воно в руках російських загарбників. До повномасштабної війни тут працювало майже 5000 осіб. Дохід за 2020 рік – 6,5 млрд грн. Чистий прибуток – 2 млрд грн. Власники – словацька компанія Мінерфін (мажоритарій) та холдинг Ріната Ахметова Метінвест. 

З початку окупації працівники припинили виходити на роботу, на комбінаті лише відкачували воду з шахт та підтримували роботу електромереж. У середині червня туди прийшли окупаційні війська та працівники ФСБ. Тоді в ЗЗРК заявили про втрату контролю над бізнесом, а на комбінаті на постійній основі з’явилися російські військові:

"Діяльність ЗЗРК припинено, а обладнання переведено в режим консервації. Окупаційна влада ввела на комбінат власну адміністрацію і заявила про намір самостійно відновити видобуток залізної руди", – повідомили у пресслужбі комбінату.

Спроби запустити комбінат – пограбунок підприємства, не інакше, вважає співбесідник із ЗЗРК. "У них немає мети піднімати підприємство. Просто все повивозять", – каже він. І це уже відбувається.

Наприкінці червня росіяни вивезли два залізничних склади залізної руди (це десятки вагонів), каже співрозмовник із заводу з посиланням на колег. На момент окупації на комбінаті було небагато руди – приблизно 100 000 тонн проти понад 1 млн тонн за квартал. Про викрадення уже видобутої руди повідомляв і голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

промисловість запоріжжя окуповані території

Знак гривні
Знак гривні