Після атаки росіян по одеському порту різко зросли ціни на пшеницю

Ціни на пшеницю різко зросли через ракетний удар російської армії по одеському порту. Російська атака викликала сумніви щодо реалізації угоди про експорт зерна з України.

Про це пише "Бабель" з посиланням на Reuters.

Фʼючерси на пшеницю на торговій біржі в Чикаго в понеділок 25 липня піднялися майже на 4% — до $7,86 за бушель [один бушель пшениці дорівнює 27,216 кг]. Перед цим у пʼятницю, 22 липня, ціни впали майже на 6%.

«Відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни викликали сумніви щодо безпеки портів ще до того, як висохло чорнило на транспортній угоді. Сумнів знову є», — сказав журналістам один із європейських трейдерів.

Тим часом у США працюють над планом Б для експорту зерна з України, якщо угода з Росією провалиться, заявила в коментарі телеканалу CNN адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер.

«До плану Б включено автомобільний, залізничний і річковий транспорт, відправка барж та налаштування залізничних систем, щоб вони краще узгоджувалися з європейськими й експорт відбувався швидше», — сказала Пауер.

Нагадаємо, 22 липня Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про вивезення зерна з портів. Дзеркальну угоду окремо підписала Росія. Угода діятиме 120 днів з можливістю її продовження. Україні за домовленостями не потрібно розміновувати порти — кораблі проходитимуть безпечними маршрутами в межах територіальних вод України.

Наступного дня після підписання угоди росіяни обстріляли "Калібрами" порт Одеси. Після цього Україна закликала ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору.

ракетний удар порти зерно

Знак гривні
Знак гривні