Температури б'ють рекорди: аномальна спека в Європі спричинила пожежі та смерть сотень людей

В Європі встановилася екстремально спекотна погода, температури б'ють рекорди, аномальна спека спричинила смерть сотень осіб, люди змушені втекти від лісових пожеж.

Про це йдеться у матеріалі BBC-Україна.

На південному заході Франції довелося евакуювати понад 14 тисяч людей. У департаменті Жиронда, популярному серед туристів, влада вирішила вивезти з кемпінгів навіть охоронців. Регіональний уряд Жирони заявив, що "ситуація залишається дуже несприятливою", головним чином, через поривчасті вітри, які переносять вогонь на раніше незаймані ділянки.

Наразі пожежа у Жиронді охопила понад 100 кв. км, а десять із половиною тисяч гектарів уже вигоріли. Другий за серйозністю, так званий "помаранчевий" рівень небезпеки вже оголошений у 38 із 96 французьких регіонів.

В іспанському муніципалітеті Міхас понад три тисячі людей покинули свої будинки, рятуючись від пожеж в однойменних пагорбах. Лісові пожежі спалахнули й в інших районах Іспанії: у провінціях Кастилія-і-Леон, Галісія та Естремадура.

В Італії уряд оголосив надзвичайний стан у висохлій долині По, найдовшій річці країни, яка через спеку в деяких місцях перетворилася буквально на струмок.

У Португалії цього року пожежі вже знищили 30 тисяч гектарів лісів, переважно на півночі країни.

_125933906_mediaitem125933904.jpg.webp

Пожежі у Португалії. Фото: EPA

Утім, серйозна ситуація склалася по всьому Середземномор'ю – від Марокко на заході до Криту на сході.

У Марокко влада наказала понад 1300 жителям терміново евакуюватися і направила додаткових пожежників для боротьби з вогнем у лісах на півночі країни, в провінції Лараш.

На Криті пожежники продовжують гасити пожежі на північному узбережжі острова навколо міста Ретімнон.

Лісові пожежі спалахнули також у деяких місцях на південному заході Туреччини та на Адріатичному узбережжі Хорватії, біля курортних міст Задар та Шибеник.

Занадто високі температури самі по собі можуть бути небезпечними для здоров'я, навіть без пожеж. Періоди аномальної спеки підвищують ризик теплового удару та нещасних випадків. За даними мадридського Університету Карлоса III, який щодня реєструє смертельні випадки, пов'язані зі спекою, з 10 по 15 липня високі температури у тій чи іншій формі призвели до смерті 360 людей.

Екстремальна спека також може пошкодити інфраструктуру, наприклад, розплавити дорожнє покриття та деформувати залізничні колії.

Метеорологічна служба Британії випустила "червоне", найсерйозніше попередження про небезпеку, пов'язану зі спекою. Воно поширюється, головним чином, на південний схід країни та район великого Лондона. У попередженні йдеться про те, що несприятливі наслідки для здоров'я загрожують усьому населенню, Також не виключено "вихід з ладу чутливих до тепла систем та обладнання, що може призвести до локального відключення електроенергії та інших важливих послуг, таких як водопостачання або мобільний зв'язок".

Для боротьби зі спекою та відповідними проблемами вживаються досить несподівані заходи. Наприклад, кілька місцевих рад випустили на дороги спеціальні машини, які взимку розкидають пісок на зледенілий асфальт. У сильну спеку вони посипають поверхні кам'яною крихтою, щоб запобігти розм'якшенню асфальту.

У Британії від шкідливого впливу спеки намагаються убезпечити не лише людей, а й тварин. Британські зоопарки, парки дикої природи та заповідники роблять усе можливе, щоб не допустити зневоднення своїх підопічних, наприклад, дають морозиво, приготовлене з холодного чаю (без цукру), з горіхами та насінням.

Періоди екстремальної спеки в Європі стають частішими, інтенсивнішими і тривають довше. Доктор Юніс Ло, кліматолог із Бристольського університету, повідомила BBC, що "підвищення температури є ознакою зміни клімату" і що в Британії близько 2000 смертей на рік спричинені аномальною спекою.

"Світ уже потеплів приблизно на 1,1°C з початку індустріальної ери, і температура продовжуватиме зростати, якщо влада в усьому світі не вживе дієвих заходів для різкого скорочення викидів вуглецю", – сказала вона.

Європа зміни клімату пожежі спека

Знак гривні
Знак гривні