Палата представників передбачила в оборонному бюджеті США $100 млн на навчання українських пілотів на F-15 і F-16

Палата представників ухвалила законопроєкт про оборонну політику США на рекордну суму $840 млрд, в якому передбачено навчання українських льотчиків на американських винищувачах F-15 і F-16.

Про це з посиланням на документ повідомив журналіст Голосу Америки Остап Яриш, передає Liga.net.

За його словами, серед схвалених поправок було положення про виділення $100 млн на навчання українських військових льотчиків на американських літаках, зокрема F-15 і F-16.

7 травня міністр оборони Резніков розповів, що веде переговори про початок навчання українських льотчиків на західних штурмовиках і винищувачах. Вони "заочно" готуються пересісти на такі літаки.

Читайте також: «Дайте нам F-15 – і ми надеремо росіянам дупи». Легендарний пілот МіГ-29 Джус розповідає про внутрішню кухню ВПС

23 червня в американському Конгресі зареєстрували законопроєкт, який у разі ухвалення дасть можливість українським льотчикам розпочати навчання на винищувачах F-15 і F-16.

"Загалом, відповідно до законопроєкту, в рамках Ініціативи стосовно забезпечення безпеки України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) буде виділено 1 мільярд доларів США. (Збільшено на 700 млн)", – повідомила посол України в США Оксана Маркарова.

Щоб проєкт закону набув чинності, його тепер має ухвалити Сенат США, а потім підписати президент Джо Байден. Очікується, що Сенат зможе його узгодити найближчим часом, уточнила Маркарова.

Vynyshhuvachi-F-16-povitryanyh-syl-SSHA.jpg

Винищувачі F-16 повітряних сил США Фото: ПС США

F-16 – це американський багатофункціональний легкий винищувач четвертого покоління. Завдяки своїй універсальності й відносно невисокій вартості, є наймасовішим винищувачем четвертого покоління (на червень 2018 року побудовано понад 4604 літаків) і користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь (стоїть на озброєнні 25 країн), на 2019 рік був найпоширенішим у світі.

військові навчання бойова авіація україна-сша

Знак гривні
Знак гривні