Космос – не місце для пропаганди. НАСА офіційно засудило Росію за розгортання прапорів терористів "ЛДНР" на МКС

НАСА рішуче засудило Росію за використання Міжнародної космічної станції в політичних цілях для підтримки своєї війни проти України.

Про це пише The Verge.

У четвер, 7 липня, НАСА опублікувало заяву, в якій рішуче засудило дії трьох російських космонавтів на борту Міжнародної космічної станції, які нещодавно позували з прапорами, що є антиукраїнською пропагандою. На фотографіях, розміщених російською державною космічною корпорацією "Роскосмос", космонавти тримають прапори підтримуваних Росією сепаратистських квазіутворень "ЛНР" та "ДНР".

"НАСА рішуче засуджує використання Росією Міжнародної космічної станції в політичних цілях для підтримки своєї війни проти України, що докорінно суперечить основній функції станції серед 15 міжнародних країн-учасниць – просувати науку та розвивати технології у мирних цілях", – заявила в електронній розсилці прессекретарка НАСА Джекі МакГіннес.

Це рідкісний для НАСА закид на адресу Росії, яка є основним партнером космічної агенції на Міжнародній космічній станції, пише видання. Попри напруженість між США і Росією через вторгнення останньої в Україну, НАСА і "Роскосмос" продовжують працювати разом для підтримки безперервної роботи на борту МКС, де постійно перебувають як американські астронавти, так і російські космонавти. Ці відносини зберігалися протягом усієї війни, навіть коли глава "Роскосмосу" відкрито погрожував потенційним виходом із партнерства з МКС.

Це перший випадок, коли НАСА відкрито засуджує дії Росії та свого партнера "Роскосмос" у космосі на тлі вторгнення в Україну.

"Роскосмос" розмістив фотографії 4 липня на телеграм-каналі держкорпорації. На знімках зображено трьох космонавтів, які наразі перебувають на борту станції. На знімках Олег Артем'єв, Денис Матвєєв та Сергій Корсаков тримають два прапори – ""ЛНР" і "ДНР". "День визволення Луганської Народної Республіки! – йдеться у підписі до посту. – Ми святкуємо як на Землі, так і у космосі". Повідомлення з'явилося після захоплення 3 липня Лисичанська, останнього великого міста, яке утримує Україна в Луганській області.

Раніше Росію засудили американські астронавти. «Зараз Росія офіційно використовує ⁦МКС для просування своєї незаконної та аморальної війни в Україні, де вони щодня вбивають мирних жителів. Ми більше не можемо це ігнорувати», — написав у Twitter Террі Вертс.

Україна також відреагувала на дії росіян. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко закликав міжнародне космічне товариство виключити Росію з усіх міжнародних космічних програм.

«Російські космонавти вивішують на МКС прапор, під яким російські війська вбивають жінок і дітей на Донбасі та перетворюють на попіл цілі українські міста. Росія експортує своє варварство навіть у космос — у зону миру. Її потрібно виключити з усіх міжнародних космічних програм», — написав він у Twitter.

мкс наса російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні