У мережі ширяться заклики до президента підписати Закони про захист українського книжкового ринку

«Невідкладно підписати книжкові закони!» – флешмоб із таким закликом до президента України шириться в соцмережах. Діячі культури, видавці, громадські активісти закликають главу держави підписати законопроєкти 6287 і 7459, ухвалені Верховною Радою 19 червня.

Відповідний заклик оприлюднили, зокрема, письменниці Оксана Забужко, Галина Крук, митці Ірма Вітовська, Анжеліка Рудницька, Ростислав Лужецький, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народний депутат Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський, представники громадського сектору Юлія Кириченко, Валерій Пекар, Анастасія Розлуцька та сотні інших людей.

Заклики підписати книжкові закони оприлюднили також поет Сергій Жадан, низка громадських ініціатив та видавництв, зокрема, очолюване Іваном Малковичем видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га».

Обидва законопроєкти внесені представниками різних фракцій і отримали в парламенті понад 300 голосів. Жоден депутат не проголосував проти й не утримався.

Однак «агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання законів про підтримку і захист українського книжкового ринку», – заявляють ініціатори флешмобу.

Законопроєкт 6287 передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Законопроєкт 7459 забороняє ввезення в Україну і продаж книжок, виданих у Росії й Білорусі, а з наступного року – також видання книжок авторства громадян держави-агресора. З 2023 року видавати в Україні та ввозити з інших країн дозволяється книжки, написані мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС та корінних народів України.

Докладніше про ці закони читайте у нашій статті тут.

Як стало відомо з джерел у Кабміні та Мінкульті, міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко у висновках, надісланих уряду, пропонує, щоб президент підписав законопроєкт по компенсацію оренди книгарням (6287), однак застосував право вето до законопроєкту про заборону продажу книг виданих в Росії та Білорусі (7459).

При цьому раніше Ткаченко закликав парламент підтримати обидва закони, а також публічно підтримав рішення Верховної Ради

Підтримала обидва закони і керівна партія «Слуга народу»

Оскільки закони надійшли на підпис президенту 20 червня, 15-денний строк, упродовж якого Конституція дає президенту можливість повернути закон, скориставшись правом вето, вже минув.

Відповідно до частини 3 статті 94 Конституції України «У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

зеленський бізнес книги законопроект

Знак гривні
Знак гривні