(Оновлено) Українські військові могли б використовувати зброю від західних союзників ефективніше. Оцінка натівського артилериста

Військовий експерт Томас Тейнер, який раніше служив у італійській армії, вважає, що низка типів зброї, які опинилися на лінії фронту, можуть виконувати значно складніші і більш руйнівні для ворога завдання, ніж вони це роблять сьогодні. «Тексти» переказують основне з тематичного треду.

Тейнер звернув увагу на те, як українські військові використовують системи німецької самохідної артилерійської установки Panzerhaubitze 2000 та польської гаубиці AHS Krab. Зокрема, йдеться про те, що екіпажі вручну піднімають снаряди попри наявність автоматичної системи заряджання (ОНОВЛЕННЯ: причиною можуть бути навчання або демонстраційний характер відео, деталі наприкінці тексту - ред.). Ця система сприяє високій швидкості стрільби – до 6-10 пострілів на хвилину.

З огляду на те, що усі подібні САУ (PzH 2000, Zuzana 2, Archer, CAESAR) використовують автоматичне наведення гармат, GPS, радар стволової швидкості, це дозволяє використовувати їх у місіях типу «стріляй і вшивайся» («shoot and scoot»). Тобто швидко заряджатися, в’їжджати в зону дії ворожої артилерії, зупинятися, розміщуватись, вистрілювати 6+ снарядів за хвилину, а потім відходити до того, як вогонь ворожої контрбатареї може їх вразити. Повторюючи цей трюк, доки магазин не спорожніє.

Потім гаубиця виходить із зони дії ворожої артилерії, під'їжджає до пункту подачі боєприпасів і заправляє магазин.

Наявність такої швидкісної системи автоматичного заряджання дозволяє самохідній гаубиці під’їжджати дуже близько до фронту та вести вогонь по глибокому тилу противника. На відміну від буксированої M777, у якій поки екіпаж підготує свою гармату до буксирування, то вже отримає «свинцеву зливу» від ворожої артилерії. Тому буксирувані гармати не використовуються для завдання удару по тилам, а лише проти військ, що наступають. Кажучи спрощено, M777 з радіусом дії 25 км базується за 20 км від фронту, аби чекати на російські війська, які атакуватимуть українські позиції.

Щоб протистояти українській гаубиці за 20 км позаду фронту, росіянам потрібно підкинути ближче до фронту, наприклад, 2С19 «Мста» або БМ-21 «Град». Це дає українським екіпажам M777 час для переміщення позицій до того, як вони потраплять під контрбатарейний вогонь.

FWlOlarWAAEroza.jpg

САУ "Цезар". Ілюстративне фото з треду автора

САУ CAESAR (або подібні) можна використовувати як буксирувану гармату, але краще використовувати проти ворожої цілі глибоко в тилу (ціллю може бути командний пункт, пункт постачання боєприпасів, артилерійська позиція). Для цього CAESAR виїжджає на позицію в 5 км до лінії фронту і звідти веде вогонь по російських цілях до 35 км за фронтом. Потім переходить на нову позицію і стріляє знову.

Для місій «shoot and scoot» потрібно визначити багато цілей у тилу ворога (PzH 2000 може вразити до 10 цілей за один підхід), і потрібно багато боєприпасів. Те, що українські війська широко маскують свої PzH 2000 і AHS Krab і завантажують магазини не повністю (вручну), свідчить про те, що вони не використовуються для місій «shoot and scoot».

Це може свідчити про одну з двох проблем: або недостатньо снарядів, або недостатньо мішеней. Якщо проблема в боєприпасах, союзникам потрібно надіслати їх якомога швидше. Якщо проблема полягає в тому, що Україна не в змозі ідентифікувати достатньо цілей, то або Україні не вистачає розвідувальних безпілотників, або пояс ППО Росії занадто потужний.

Проблему з безпілотниками легко вирішити за рахунок постачання. А от щоб вирішити питання з російськими ППО – їх потрібно спочатку деградувати. Інструментом для цього є M142 з ракетами GMLRS.

Прямо зараз 4 подаровані союзниками M142 використовуються для знищення російських складів боєприпасів далеко в тилу, щоб притупити величезну артилерійську перевагу Росії. Склади боєприпасів є фіксованими позиціями – не потрібно використовувати дрон, щоб їх помітити.

FWlYeCUXwAADAQ1.jpg

M142. Ілюстративне фото з треду автора

Якщо наступний M142 буде використано уже проти російських ППО, ми будемо знати, чому Krabs і PzH 2000 досі не використовувалися більш ефективно. Але якщо обидві ці системи продовжуватимуть працювати як буксирувані гаубиці навіть після того, як російська протиповітряна оборона буде деградована, тоді ми можемо бути впевнені, що Україна має проблему з боєприпасами.

ОНОВЛЕННЯ

У обговоренні треду деякі учасники припустили, що відео, на якому базувався аналіз експерта, може стосуватися навчань, і тоді економне використання снарядів є виправданим. Інші припустили, що "ручне завантаження" використовувалось для кращого ефекту під час створення іміджевого відео. Один з учасників обговорення опублікував коментар артилериста, який фактично підтвердив, що зазвичай у бою військові послуговуються автоматичною системою. З повним переліком аргументів можна ознайомитись тут.

ППО артилерія боєприпаси безпілотники

Знак гривні
Знак гривні