Чим важлива битва за острів Зміїний – The Economist

Для скелі розміром всього вдвічі менше Алькатрасу острів Зміїний відіграв напрочуд значну роль у війні в Україні, пише The Economist. "Тексти" наводять переклад статті.

Острів був стратегічною ціллю росіян з першого дня повномасштабного вторгнення РФ, коли чорноморський флагман Росії, корабель "Москва", прибув до його берегів, щоб вимагати здачі крихітного сторожового посту. Знаменита неввічлива відмова гарнізону стала гаслом війни для України.

Потоплення "Москви" у квітні своєю чергою призвело до того, що скеля набула нового оборонного значення для російських суден у Чорному морі. У наступні дні після потоплення Росія зміцнила острів новими зенітними, ракетними та радарними системами. Україна періодично атакувала окупований Зміїний, використовуючи всі засоби: винищувачі, безпілотники "Байрактар" та протикорабельні ракети. Але росіяни трималися.

Тепер Україна досягла успіху у спробах повернути контроль над островом. 30 червня українська сторона повідомила, що росіяни відступають, а Росія заявила, що відступ – це "жест доброї волі", щоб полегшити експорт зерна з Одеси. Мало хто вірить, що це справжня причина відступу, адже і досі існує безліч перешкод для відновлення роботи порту, найважливішої частини глобального ланцюга постачання продовольства.

Читайте також: ЗСУ витурили російських окупантів з острова Зміїний

Штурм тривав щонайменше десять днів. Ранкова атака 20 червня була спрямована на острів і прилеглі газові платформи, які, за повідомленнями, Росія використовувала як радари та станції спостереження. Вибухи були настільки гучними, що розбудили мешканців Вилкового, найближчого населеного пункту, розташованого за 35 км на материку. Микола Ізотов, який живе там, каже, що "ми звикли до безсонних ночей, але це було щось нове". У наступні дні Україна посилила атаки, вдаривши по скелі новою далекобійною артилерією. У відповідь росіяни випустили по Одесі десятки ракет.

Острів Зміїний важливий з кількох причин: розташування за 45 кілометрів від румунського кордону, безпосередня близькість до дельти Дунаю та судноплавних каналів чорноморських портів.

Він також може бути плацдармом для атаки на Одесу, розташовану приблизно за 140 км. За словами Андрія Риженка, колишнього капітана ВМС України, який нині працює в Центрі оборонних стратегій, Росія створила розвідувальний пункт із групою морських десантників із 388-ї дивізії. Берегова лінія навколо Вилкового вже давно розглядається як потенційна перша зупинка для будь-якої десантної атаки на Одесу. Цього тижня українська армія закрила доступ до кількох островів, що оточують місто.

З часу потоплення "Москви" Україна здійснила кілька атак на острів. Найзухваліша з них стався у травні, коли українці знищили десантні катери та вертоліт росіян. Потім настала тривала пауза, доки 17 червня не з'явилися повідомлення про потоплення російського буксира "Васілій Бех". За повідомленнями українських ЗМІ, судно було збите двома західними протикорабельними ракетами, а на борту був ЗРК "Тор", який ще не була встановлений ​​для захисту від атаки. За непідтвердженими даними, на борту було до 33 осіб.

Перевага в битві за острів Зміїний була завʼязана на логістиці. Протягом тривалого часу Росія перебувала в кращій логістичній позиції, допоки Україна не почала отримувати передову західну артилерію та ракети великої дальності, які допомогли завдати удару по острову з материка.

Читайте також: САУ "Богдана”, що була евакуйована в єдиному екземплярі, допомогла звільнити острів Зміїний, – Пашинський

Україна не поспішатиме повертати свої війська на скелю, вона просто прагне унеможливити для Росії будь-яке використання острова. "З перевагою росіян у повітрі та чорноморськими кораблями їм легше знищити нас на острові Зміїний, ніж нам їх", – каже Андрій Риженко. Але саме тому, додає він, витіснення росіян з острова буде лише початком довгої історії. "Нам треба топити їхні кораблі, якщо ми хочемо мати шанс".

зміїний втрати ворога чорне море війна

Знак гривні
Знак гривні