Нова Стратегічна концепція НАТО визначила сім загроз, ключовою з них є Росія

У середу, 29 червня, саміт Північноатлантичного альянсу ухвалив нову Стратегічну концепцію.

Нова стратегія НАТО у питаннях, які не стосуються геополітики, вийшла доволі цілісною, аналізує документ ЄП.

Чинна версія Стратегічної концепції, яка була затверджена ще у 2010 році, давно та безнадійно застаріла. Цей документ не враховує докорінної зміни безпекової ситуації у Європі, "не помічає" нападів РФ на Україну 2014 та 2022 років та стверджує, що Росія має бути "стратегічним партнером" НАТО.

У новій стратегії НАТО стверджує, що РФ є "найбільш значною та прямою загрозою для безпеки союзників та для миру і стабільності на євроатлантичному просторі". Альянс звинуватив Росію у системному використанні примусу, підривної діяльності, агресії та анексії як інструментів зовнішньої політики; у здійснення ядерного шантажу.

"Світ став суперечливим і непередбачуваним... Жорстоке та протиправне вторгнення РФ, неодноразові порушення нею міжнародного гуманітарного права та жахливі напади та звірства спричинили невимовні страждання та руйнування", – йдеться у документі. Юридично це є звинуваченням РФ у міжнародних злочинах.

Нинішній документ, ніби дискутуючи з попередньою стратегією Альянсу, окремо наголошує: "Ми не можемо вважати Російську Федерацію своїм партнером" – утім, визнає, що повністю від контактів з РФ відмовитися не вийде. Альянс лишається на лінії екстреного зв’язку з РФ, зокрема для спілкування у кризових ситуаціях.

До останнього моменту в Альянсі були лобісти значно слабших формулювань. Початкові проєкти документа жахнули й друзів України, і офіційний Київ, якому довелося втрутитися.

Міністри оборони та закордонних справ України навіть писали до Єнса Столтенберга спільний лист, у якому спробували нагадати, що триває війна, що Росія зруйнувала усі домовленості навіть із найзапеклішими "путінферштеєрами", і записувати в стратегічні документи Альянсу ідеї про те, щоби знову "домовлятися" з нею – це взагалі неадекватно реальності.

Зрештою, Київ почули. Після кількох циклів дискусій, суперечок і редагування з документа викресли всі подібні твердження. 

Загалом у новій стратегії Північноатлантичного альянсу можна виокремити 7 загроз, чи то викликів, які Альянс визначив для себе у якості пріоритетних, і з якими планує боротися.

Щодо України, то про неї згадують у двох параграфах з пів сотні у Стратегічній концепції. Один з них описує нинішню війну та констатує, що Україна має вийти з неї переможцем. Друга згадка про нашу державу стосується політики відкритих дверей, і тут все не настільки однозначно. 

Так, Альянс послався на рішення саміту 2008 року про те, що Україна одного дня стане членом НАТО. Але численні прохання й української експертної спільноти, і української влади про те, щоби прочинити вікно для швидшого вступу, наприклад, в обхід ПДЧ – в документі лишилися не відображені.

НАТО україна-нато агресія рф глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні