В останні десятиліття найчастіше менша держава перемагала більшу, – Тімоті Снайдер

Думка про те, що Росія не може програти війну, оскільки вона – ядерна держава, абсолютно безпідставна, – пояснює у треді американський історик, фахівець із новітньої історії Східної Європи Тімоті Снайдер.

"Говорячи про російсько-українську війну, деякі коментатори починають з аргументу, що ядерна держава не може програти війну. Це повна нісенітниця, і небезпечна нісенітниця!" – перекладає Снайдера BBC Україна.

Далі історик нагадує, що США програли війну у В'єтнамі, СРСР програв війну в Афганістані.

Епоха Холодної війни взагалі була одночасно й епохою деколонізації, і колоніальні держави, зокрема ядерні, програвали війни антиколоніальним рухам та новим державам.

"Росія ж веде колоніальну війну", – зауважує Снайдер.

Він нагадує, що в останні десятиліття найчастіше менша держава перемагала більшу на полі бою.

"Ядерні держави насправді програють війни. Великі країни часто програють. І імперські держави будуть принижені. З погляду історії, перемога України над Росією не буде сюрпризом", – пише історик.

"Якщо ж Україна програє цю війну, то не тому, що неминуче мала програти. Українці роблять, що можуть, і історія показує, що у них є шанс", – додає Тімоті Снайдер.

Він вважає, що нерозуміння новітньої історії ускладнює перемогу України.

"Коли ми робимо неправильні уроки з минулого, ми даємо собі виправдання для бездіяльності в сьогоденні", – наполягає історик.

"Якщо ж Україна програє цю війну, це може бути пов'язано з тим, що інші використовували погані історичні приклади, щоб знайти собі виправдання для марнування часу зараз протягом тижнів, які визначать наступні десятиліття", – резюмував Снайдер.

колоніалізм рашизм перемога снайдер

Знак гривні
Знак гривні