Рамштайн-2. Україна отримає зброю від 20 країн, Данія надасть установки і ракети Harpoon, Чехія – танки і ракетні системи

Україна отримає від Данії американські протикорабельні ракети Harpoon, й ще від 20 країн – інші види зброї. Про це заявив за підсумками зустрічі консультативної групи із допомоги Україні міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє BBC Україна.

"Особливо вдячний Данії, яка оголосила, що надасть Україні пускові установки Harpoon та ракети до них, щоб допомогти Україні захистити узбережжя", – наголосив він.

Американські протикорабельні крилаті ракети Harpoon мають дальність 124-220 км. Залежно від модифікації їх можуть запускати з кораблів, підводних човнів, літаків, берегових установок. Швидкість польоту ракети сягає 240 м/с.

RDN_mobile_misbat-1.jpg

Пускова установка берегового комплексу Harpoon ВМС Данії, 2002 рік

"Я також вдячний за важливу допомогу Чехії, яка погодилася надати ударні гелікоптери, танки та ракетні системи", – заявив міністр оборони США.

"Кілька країн оголосили, що допоможуть з критично необхідними артилерійськими системами та снарядами", – додав він.

Зокрема, з артилерією допоможуть Італія, Греція, Норвегія та Польща.

"Дозвольте мені також відзначити Велику Британію за їхню провідну роль і допомогу в координації безпекової допомоги та за значну кількість оборонного спорядження, яке продовжує надходити в Україну", – сказав Ллойд Остін.

За його словами, загалом понад 20 країн оголосили про нові пакети оборонної допомоги, які включать артилерію, снаряди, системи берегової оборони, танки, бойові машини, деякі країни пообіцяли допомогти з навчанням українських військових.

Міністр оборони США пообіцяв, що учасники коаліції будуть збільшувати координацію зусиль, аби посилити та модернізувати Збройні сили України.

"Всі тут розуміють ставки на цій війні, вони виходять далеко за межі Європи", – відзначив Ллойд Остін.

Остін також повідомив, що відтепер до групи з оборонної допомоги Україні долучилися Ірландія, Австрія, Колумбія, Боснія та Герцеговина й Косово. Тож кількість учасників зросла з 40 до 44 держав (Косово визнають незалежною лише частина країн).

Нагадаємо, 23 травня за ініціативи очільника Пентагону Ллойда Остіна представники понад 40 країн світу брали участь онлайн у другому засіданні Контактної групи з оборони України – так званій Рамштайн-2.

Перша зустріч консультативної групи з оборонної допомоги України відбулася 26 квітня на базі ВПС США Рамштайн у Німеччині. У ній взяли участь міністри оборони усіх країн НАТО, тихоокеанські партнери США та Британії – Японія, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея, кілька держав Близького Сходу - Ізраїль, Катар та Йорданія, а також кілька держав Африки – Кенія, Ліберія, Туніс та Марокко.

Третє засідання Контактної групи з України (Рамштайн-3) відбудеться у Брюсселі 15 червня

зброя військова допомога війна рамштайн

Знак гривні
Знак гривні