ЗСУ можуть звільнити окуповані території Харківщини у найближчий перспективі – ISW

Американські аналітики припускають, що російські війська найближчими днями захоплять "Азовсталь", що буде означати взяття під контроль Маріуполя, проте українські війська можуть деокупувати території Харківської області, пише "Українська правда" з посиланням на звіт американського Інституту досліджень війни (Institute for the Study of War, ISW) за 5 травня.

Український контрнаступ поблизу Харкова може підірвати російські сили на північний схід від Харкова і змусити армію РФ вирішувати, чи посилювати позиції поблизу Харкова, чи ризикувати втратити більшість або всі свої позиції в межах досяжності артилерії.

5 травня головнокомандувач України Валерій Залужний заявив, що українські війська переходять до контрнаступальних дій навколо Харкова та Ізюма. Це "стало першою прямою заявою українських військових про перехід до наступальних дій", –зазначають аналітики. 

"За останні 24 години українські війська не зробили жодного підтвердженого просування, але відбили спроби Росії повернути втрачені позиції. 

Російські сили досягли незначного прогресу в продовженні атак на сході України, і українські сили, можливо, зможуть вибудувати свої постійні контратаки та успішне відбиття російських атак уздовж Ізюмської осі в ширший контрнаступ, щоб повернути окуповану Росією територію в Харківській області", – йдеться у звіті.

Аналітики констатують, що російські війська продовжують безрезультатні наступальні дії на півдні Харківської області, в Донецькій та Луганській областях, але за останню добу не мають суттєвих завоювань.

харківщина зсу контрнаступ

Знак гривні
Знак гривні