Науковці створили акустичну систему завтовшки з аркуш паперу (ВІДЕО)

За допомогою гнучкої плівки будь-яку поверхню можна перетворити на джерело якісного звуку різних розмірів.

Науковці з Массачусетського технологічного інституту (MIT) створили акустичну систему, що дорівнює товщині аркуша паперу. Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на сайт MIT.

Розроблена вченими звукова "колонка" є гнучкою плівкою, на поверхні якої містяться тисячі мікроскопічних дифузорів. Висота кожного з них не перевищує 15 мікронів (це вшестеро тонше за людське волосся). При подачі струму дифузори починають рухатися незалежно один від одного, у своїй сукупності створюючи звук, зіставний за гучністю і якістю звучання зі звичайним гучномовцем.

Автори розробки опублікували відео, в якому продемонстрували невеликий динамік, маса якого, за їхніми словами, «не перевищує вагу 10-центової монети». Як тест плівка відтворила пісню We Are the Champions групи Queen.

Інженери стверджують, що якість звуку не залежить від того, до якої поверхні прикріплена плівка, а процес виробництва дає змогу масштабувати її на будь-яку площу і, отже, перетворити будь-яку поверхню на джерело якісного звуку. Тож плівкою (яка може випускатися в рулонах) можна повністю покрити салон автомобіля або використовувати її як звукові шпалери.

Творці динаміка заявляють, що пристрій споживає лише 100 мВт потужності на квадратний метр своєї площі (для порівняння: середньостатистичний домашній динамік споживає понад 1 Вт для створення звуку аналогічної потужності).

Інженери MIT також заявили, що у їхньої розробки може бути значно більше різноманітних функцій, ніж просто відтворення звуку. Оскільки при створенні звуку вібрує не вся плівка, а кожен окремий дифузор на ній, то технологію можна було б використовувати для ультразвукової візуалізації – тобто для створення зображень. За заявою вчених, пристрій може використовувати ультразвук для визначення положення людини в кімнаті та «слідувати» за нею під час руху.

технології звук інновації

Знак гривні
Знак гривні