Загадкові пожежі на секретних об'єктах посилюють військові проблеми Росії, – WP

Серія незрозумілих пожеж та вибухів на стратегічних об'єктах у Росії, включно зі складами, секретним дослідницьким центром оборонної промисловості та найбільшим хімічним заводом країни, викликала підозри, що принаймні деякі з них могли бути спричинені саботажем або українськими атаками, пише Washington Post.

У середу російські ЗМІ повідомили про вибухи на трьох складах у Бєлгородській, Воронезькій та Курській областях поблизу східного кордону України, які використовуються для постачання та посилення військ, що воюють в Україні.

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що внаслідок вибухів ніхто не постраждав і що вдалося загасити пожежу на складі боєприпасів після вибуху. Він не уточнив його причини.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що "два гучні вибухи" були також чутні вночі у Воронежі, приблизно за 300 км від України. Russia Today, ще одне російське державне ЗМІ, процитувало слова губернатора Курської області Романа Старовойта про те, що над Курськом (близько 100 км від України) був збитий український безпілотник.

Вибухи в середу стали лише продовженням серії – вони пролунали після двох вибухів, які сталися в понеділок на нафтосховищах у місті Брянську, це також неподалік від українського кордону. Кадри одного з цих вибухів, розміщені в соціальних мережах, дозволяють припустити, що його спричинив "повітряний або ракетний удар", як написав у своєму твіттері Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень. Склади розташовані менш ніж за 160 км від України, в межах досяжності тактичних балістичних ракет "Точка-У", які є на озброєнні в України, зазначив Лі.

Усі об'єкти, по яких було завдано удару, ймовірно, беруть участь у постачанні палива та боєприпасів військам, що воюють на Донбасі, і завдані збитки можуть завадити зусиллям Росії щодо підтримки наступальних дій у цьому регіоні, сказав Лі.

Росія не повідомила, що спричинило ці останні пожежі, але раніше цього місяця Кремль звинуватив Україну в завданні вертолітного удару по складу палива в Бєлгороді.

Українські офіційні особи відмовилися коментувати, чи Україна була причетна до цього, але вони не відкинули припущення, що це могло бути так.

Радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк припустив, що в цьому може бути винна "карма", і сказав, що така країна, як Росія, яка вторглася в іншу країну та вбиває її громадян, має очікувати нападу на свої об'єкти.

Якщо за нападами на російській території справді стоїть Україна, це означатиме серйозну ескалацію війни. Це також стане значною ганьбою для Росії, бо покаже, як країна, в яку вона вторглася два місяці тому з надією на швидку перемогу, змогла завдати удару у відповідь у глибині території агресора.

Принаймні ще дві пожежі, що відбулися далеко за межами досяжності українських ракет та безпілотників, не піддаються простому поясненню.

Минулого четверга сталася пожежа на верхніх поверхах Другого центрального науково-дослідного інституту Міністерства оборони у місті Твер, що міститься на північному заході від Москви. За даними російського державного інформаційного агентства ТАСС, унаслідок пожежі щонайменше 17 людей загинули, понад два десятки дістали поранення, включно з тими, хто вистрибнув із верхніх поверхів будівлі.

Інститут відомий як центр особливо секретних досліджень ключових ракетних систем, зокрема провідних російських стелс-програм, а також ракети "Іскандер", що широко використовується в Україні, і систем ППО С-400.

За даними ТАСС, початкове розслідування показало, що причиною пожежі стало замикання електропроводки, однак розпочато кримінальне розслідування.

Через кілька годин з невідомих причин згорів найбільший у Росії хімічний завод. Дмитрівський хімічний завод, розташований приблизно за 330 км на північний схід від Москви в Кінешмі, був основним постачальником палива, необхідного для виробництва високоточних керованих ракет, які потрібні Росії для війни.

Потім третя пожежа охопила важливий об'єкт у Коледжі аерокосмічної техніки та технології у підмосковному Корольові, який відомий як місце проведення космічних програм Радянського Союзу та Росії.

Той факт, що так багато пожеж сталося у ключових місцях за такий короткий період, "дуже підозрілий", – сказав Дмитро Альперович, голова аналітичного центру Silverado Policy Accelerator у Вашингтоні. Проте, додав він, на цьому етапі "справді неможливо точно визначити причини".

Є інші пояснення, крім саботажу, сказав Альперович. Випадкові пожежі не є рідкістю в Росії, яка має репутацію країни з поганим технічним обслуговуванням, а західні санкції ускладнюють отримання запасних частин для життєво важливого обладнання.

Олексій Арестович, військовий радник Зеленського, заявив, що сумнівається у причетності України до пожеж на оборонних об'єктах і припустив, що російські чиновники влаштовують пожежі, щоб приховати факти корупції.

"Я думаю, що причини потрібно шукати всередині Росії – наприклад, приховування коштів, за допомогою яких було вкрадено гроші з російського оборонного відомства", – сказав він.

росія пожежі військова безпека

Знак гривні
Знак гривні