Ситуація на Херсонщині: обстріли й розстріли у селах, окупований Херсон порожніє

Жителі Херсона виїжджають з окупованого російськими військами міста до анексованого Криму, а також до українських Миколаєва та Мелітополя. Про це у єдиному національному телемарафоні повідомив 13 квітня мер Херсона Ігор Колихаєв, інформує Радіо Свобода.

«Вони зробили групу у Telegram-каналі й виїжджають у трьох напрямках, але на свій страх та ризик. Збираються в машини по 3-4 людини та виїжджають з нашого міста. На це дуже боляче дивитись, тому що місто стає пустим», – розповів він.

За словами Колихаєва, у Херсоні наразі є проблеми із забезпеченням ліками та бюджетними виплатами на потреби міста.

Водночас пресслужба Офісу генпрокурора повідомляє, що у селі Правдине на Херсонщині окупанти розстріляли сімох людей і підірвали будинок із загиблими.

«За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 12 квітня 2022 року в селі Правдине Білозерського району військовослужбовці збройних сил РФ розстріляли в житловому будинку шістьох чоловіків та одну жінку. Після цього, маючи намір приховати злочин, окупанти підірвали будинок із тілами розстріляних людей», – йдеться у повідомленні.

Також Офіс генпрокурора повідомляє про обстріл села Надеждівка на Херсонщині, внаслідок якого була поранена дитина.

«За даними слідства, збройні формування держави-агресора обстріляли село Надеждівка Білозерського району. Внаслідок влучення ворожого снаряду у домоволодіння поранення грудної клітини отримала 15-річна дівчинка. Наразі дитина перебуває у лікарні, її стан тяжкий. Також пошкоджено низку житлових будинків, цивільну інфраструктуру.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статей 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває» – йдеться у повідомленні.

окупанти херсонщина воєнні злочини війна

Знак гривні
Знак гривні