Полювання на місцевих, відсутність гумдопомоги та евакуація до Росії: як виживає Ізюм на Харківщині

За словами голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, Ізюм залишається "найгарячішою точкою, там ведуться активні бої". Гуманітарних коридорів, щоб вивезти ізюмчан, окупанти українській стороні не погоджують.

Волонтер з Харкова Денис (уродженець Ізюма, зараз там перебувають його батьки) розповів Суспільному про ситуацію у місті. Далі — пряма мова волонтера.

Про відсутність гуманітарної допомоги

За відсутності зелених коридорів в Ізюм немає можливості доправити жодні харчі з української сторони. Окупанти майже не видають гумдопомоги — ні їжі, ні ліків. Якщо на початку цієї гуманітарної катастрофи був сенс людям піти додому, щоб взяти якісь продукти чи ще щось набрати зі своїх власних запасів, то наразі вже такої можливості немає, тому що все закінчилося. Люди сидять у підвалах та готують їжу, яка залишилася, на багатті у дворах.

Про полювання окупантів на місцевих мешканців

У людей є змога виходити з укриття та пересуватися містом. Але це на свій страх і ризик, бо існують там всілякі перевірки — ймовірність не пройти їх достатньо висока, тому що фактично там іде полювання на людей за списками, які в них є. Наприклад, хто воював в АТО. Також у них є інтерес до родичів людей, по типу мене. По типу тих, хто допомагає ЗСУ, тих, хто має хоч якісь зв’язки та можливість впливати на суспільну думку, проукраїнську.

Про руйнації в Ізюмі

Від більшості людей, які намагаються вижити в Ізюмі, я чув тільки погані відгуки щодо місцевої влади та того, як там все працює. Нічого не працює, завали не розбирають, навіть не прибирають трупи людей, які перебувають на вулиці.

Через те, що Ізюм — не обласний центр, це маленьке місто, то інфраструктура зосереджена, можна сказати, в одному якомусь конкретному квадраті – це центр міста. І він зазнав найбільших руйнувань. Тобто вся інфраструктура там наразі знищена: лікарні, міська рада.

Про відсутність зв'язку

В Ізюмі немає зв’язку, й основна проблема полягає у тому, що немає електроенергії, щоб підзарядити телефон. Наразі там є пару генераторів у якихось бомбосховищах, де люди можуть на пару відсотків підзарядити батарею. Тоді є змога знайти місце, де можна вийти на зв'язок. Та надзвонювати, думаю, не варто.

Про евакуацію з Ізюма

Наразі евакуація, яка завершилася хоч якимось успіхом, була одна, найперша. І було вивезено близько 250 людей. Та почалася вона фактично під самою табличкою Ізюм. Тобто не було ніяких рухів углиб міста. То не мало сенсу й можливості, бо навіть звідти людей вивозили під обстрілами. Й інформація щодо евакуації зовсім не поширюється. Взагалі-то в місті, окрім гуманітарної катастрофи, ще й комунікативна катастрофа.

Люди намагаються якось вижити, позбутися того, щоб щоранку виходити зі сховища та бачити російських окупантів поряд із собою. Тому, звісно, були кейси, коли люди якимись лісами спробували дістатися безпечного місця. Та ми повинні розуміти, що це на власний ризик, і це заняття тільки для молодих людей, які можуть піти на це. Були також спроби виїзду через блокпости на авто. Я знаю, що нікого не випускають. І, на жаль, були випадки, коли наші люди ігнорували накази про зупинку та були розстріляні на місці.

Є інформація з тих бомбосховищ, де перебувають по кількасот людей: зайшли [російські] військові та сказали, що от ми вам пропонуємо евакуацію до Бєлгородської області. Поки що, за моєю останньою інформацією, це наразі на стадії "ми вам пропонуємо". Як буде розвиватися ситуація надалі, я поки не знаю.

Джерело: Суспільне

Читайте також: "Стрес, горе, біль і темп виснажують, ми вже схожі на роботів. Як працюють волонтери “Станції: Харків"

Водночас очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телеканалу "Рада" розповів, що жителів Харківщини депортують до Росії через фільтраційні коридори, повідомляє РБК-Україна.

"Ця їхня тактика відома. Не вперше вони її застосовують: вони беруть місто у блокаду, доводять до критичної ситуації по всіх напрямках і після того пропонують умовний коридор, щоб нібито врятувати людей, переправити до Росії", – сказав Синєгубов.

ізюм харківщина окупація російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні