«Кинжал» і курник. Московити невідомо з чого зруйнували ферму на Харківщині і заявили, що це гіперзвуковий удар по Делятину

Міноборони РФ заявило про застосування гіперзвукових ракет комплексу «Кинжал» для знищення підземного військового складу на заході України.

«18 березня авіаційним ракетним комплексом «Кинжал» з гіперзвуковими аеробалістичними ракетами знищено великий підземний склад ракет та авіаційних боєприпасів українських військ у населеному пункті Делятин Івано-Франківської області», – заявив 19 березня офіційний представник міноборони РФ.

«Кинжал» – авіаційний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Створений на базі модернізованого далекого винищувача-перехоплювача МіГ-31 – МіГ-31К. За словами російських військових, він здатний вражати цілі на дальності понад 2 000 км, при цьому гарантовано долаючи всі наявні та розроблювані системи протиповітряної та протиракетної оборони.

Однак не виключено, що така заява представника міноборони РФ може бути елементом інформаційно-психологічної війни.

Відео, яке за версією Міноборони РФ демонструє ефективність "Кинжалу"

Журналісти порталу The Drive провели власне дослідження та виявили, що міноборони РФ створило черговий фейк.

Портал впевнено повідомляє, що надана РФ інформація про удар «Кинжалом» не відповідає дійсності. Удар не міг статися ані в західній частині України, ані по великому складі зброї. А подія мала місце на Сході України, який зазнає сильних обстрілів з боку росіян.

1.png

На супутникових знімках, отриманих від Planet Labs, можна чітко побачити ферму, яка була показана на відео. Вона була частково знищена на момент зйомки зображення, 12 березня 2022 року, за тиждень до публікації цього відео та новини про використання "Кинжалу".

1.png

2.png

Широкі краєвиди, які показують, наскільки ця територія побита артилерійським вогнем. Ферма розташована в нижньому правому куті

Журналісти ставлять логічні запитання: чому ракета типу «Кинжал» могла бути використана на території, близькій до території Росії, і відпрацювала по об’єкту, який виглядає як ферма або великий курник.

Вердикт: малоймовірно, що ми бачимо на відео, опублікованому росіянами, використання ракети «Кинжал». Точно невідомо, чи використовувалася ракета взагалі.


війна фейк зброя

Знак гривні
Знак гривні