Промова Президента України у Бундестазі. Головні тези

17 березня Володимир Зеленський виступив перед депутатами німецького Бундестагу

Президент почав свій виступ з дорікань щодо того, що у Німеччині чимало гравців не хочуть повністю припиняти відносини з Росію.

"Я звертаюся до вас після численних зустрічей, переговорів, заяв і прохань. Після кроків на підтримку, деякі з яких – запізнілі. Після санкцій, яких вочевидь замало, щоб зупинити цю війну. І після того, як ми побачили, скільки звʼязків ваші компанії залишають із Росією. З державою, яка просто використовує вас і ще деякі країни, щоб фінансувати війну".

Німеччина не повністю включилася у боротьбу з російською агресією проти мирної країни

"За три тижні війни за наше життя, за нашу свободу ми переконались у тому, що відчували раніше. І чого ви, напевно, поки не всі помічаєте. Але ви – ніби знову за стіною. Так, не Берлінською. Але посеред Європи. Між свободою і неволею. І стіна ця міцнішає з кожною бомбою, яка падає на нашу землю, на Україну. З кожним рішенням, яке не ухвалюється заради миру. Не ухвалюється вами, хоча може допомогти".

Зеленський наголосив, що Україна неодноразово попереджала про небезпеку, яку може нести путінська Росія для світу

"Коли ми говорили вам, що «Північні потоки» – це зброя й підготовка до великої війни, ми чули у відповідь, що все ж таки це економіка. Економіка. Економіка. А це був цемент для нової стіни".

Президент звинуватив Німеччину у затягуванні надання України європерспектив

Коли ми запитували у вас, що має зробити Україна, щоб стати членом НАТО, бути у безпеці, отримати гарантії безпеки, ми чули у відповідь: такого рішення на столі поки що немає й найближчим часом не буде. Як і крісла для нас за цим столом. Як ви зволікаєте й зараз із питанням про вступ України у Євросоюз. Якщо відверто, для деяких це політика. А насправді – це каміння. Каміння для нової стіни".

Правда про дії Росії

"Російські війська не розрізняють, де цивільні, а де – військові. Де цивільні обʼєкти, і вважають мішенню все".

Зеленський подякував тим, хто підтримує Україну

"Я вдячний усім, хто підтримує нас. Я вдячний вам. Звичайним німцям, які щиро допомагають українцям на вашій землі. Журналістам, які роблять свою справу чесно, показуючи все зло, яке Росія принесла до нас. Вдячний тому німецькому бізнесу, який поставив мораль і людяність вище за бухгалтерію. Вище за економіку

Зеленський також закликав канцлера Шольца "зруйнувати стіну", що постає зараз у Європі.

"Канцлере Шольц! Зруйнуйте цю стіну. Дайте Німеччині лідерство, якого ви заслуговуєте. І чим ваші нащадки будуть пишатись".

зеленський німеччина війна

Знак гривні
Знак гривні