Ще один прозрів. Російський "король вугілля та добрив" Андрій Мельниченко висловився проти війни

Глобальна продовольча криза назріває, оскільки ціни на добрива зростають настільки швидко, що багато фермерів більше не зможуть дозволити собі удобрювати ґрунти. Про це заявив у понеділок російський "король вугілля та добрив" Андрій Мельниченко, пише Reuters.

Це не перший російський олігарх, який говорить про необхідність припинення війни. Раніше з подібними заявами виступили такі бізнесмени з Росії, як Михайло Фрідман, Петро Авен і Олег Дерипаска.

Після вторгнення Путіна більшість російських олігархів потрапили під санкції з боку ЄС та США. Серед них і Мельниченко.

"Події в Україні справді трагічні. Нам терміново потрібен мир", – сказав Reuters Андрій Мельниченко. – "Одною з жертв цієї кризи стане сільське господарство та продовольство".

Разом із "королем добрив" Мельниченком про цю проблему заговорив і Путін. Президент РФ зазначив, що ціни на їжу зростуть у всьому світі через різке зростання цін на добрива, якщо Захід створить проблеми для російського експорту добрив, на які припадає 13% світового виробництва. Росія є основним виробником калійних, фосфорних і азотовмісних добрив – основних елементів удобрення сільськогосподарських культур і ґрунту. ЄвроХім, який виробляє азот, фосфати та калій, стверджує, що входить у п’ятірку світових компаній з виробництва добрив.

Війна "вже призвела до різкого зростання цін на добрива, які більше не по кишені фермерам", – сказав Мельниченко. Він зазначив, що ланцюги постачання харчів, які вже були порушені через COVID, тепер ще більше зазнають шкоди. «Тепер це призведе до ще вищої продовольчої інфляції в Європі та ймовірного дефіциту продовольства в найбідніших країнах світу», – сказав він.

Поряд з цим російське керівництво не припиняє агресивних дій та не визнає власної хибної політики. Через це страждають не лише Україна та вся світова економіка, але й звичайні росіяни.

Нагадаємо, ми вже писали про проблеми російської економіки та пришвидшення інфляції у агресора.

агресія санкції війна

Знак гривні
Знак гривні