В Україну приїхав Starlink. Хто і як зможе ним користуватись

28 лютого в Україну доставили першу партію станцій супутникового Інтернету StarLink. На тлі постійної загрози, що окупанти залишать Україну без зв'язку, супутниковий інтернет — це спосіб вберегтись від інформаційної ізоляції. Проте це аж ніяк не значить, що у випадку відключення інтернету, ви зможете перепідключитися до супутника Маска.

Звичайним громадянам він, найпевніше, буде недоступний.

Як пояснює експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов, для того, щоб скористатися супутниковим інтернетом від Starlink, потрібно мати обладнання — невелику супутникову тарілку та термінал. Зараз його немає у вільному доступі, і на це обладнання у світі є колосальний попит і великі черги.

Інтернет від Ілона Маска радше для тих, хто живе у дуже віддалених місцях, де зв'язок взагалі відсутній або вкрай поганий. Габарити та формат використання не дозволяють носити тарілку з терміналом собою скрізь і мати доступ до інтернету, як ми звикли з 4G, а приймач потрібно розмістити в правильному місці з видимістю відкритого неба, налаштувати, і вже тоді все запрацює.

Пропускна здатність однієї станції маленька, як у звичайній квартирі. Тобто інтернет з одного термінала можна роздати, скажімо, на 50–100 пристроїв. Це для тих ситуацій та інституцій, які не можуть залишитися без інтернету ніяк.

Формально, поки в компанії не дістануть схвалення від НКРЗІ, українці не зможуть купити обладнання та під'єднатися легально, але в умовах війни – формальності відходять далеко на задній план, але все одно – дефіцит обладнання не дозволяє всім охочим придбати, пояснює Павло Бєлоусов. Поки що, лише для вирішення критично важливих завдань вдалося безпосередньо від Ілона Маска отримати обладнання, і саме тому Україну під'єднали раніше запланованого терміну.

Звичайно, глобальний інтернет важливий для військово-технічних завдань, тому, за словами експерта, Міністерство оборони США вже тестує мережу Starlink як основний канал передачі даних, наприклад, на військово-транспортних літаках. Досвід використання в умовах поточної війни з Росією, ймовірно, теж враховуватиметься.

маск starlink інтернет-технології війна

Знак гривні
Знак гривні