Зараз у росіян максимальний страх війни за весь час путінізму

При цьому йдеться про світову війну, можливість ядерного удару з боку США. А от щодо України, то хоч війни не хочуть, але досі не вірять, що там буде багато російських жертв.

Про це йдеться в інтерв'ю Радіо Свобода з російським соціологом, представником "Левада-Центру" Олексієм Левінсоном:

Страх війни:

"Сміливо можна сказати, що він досяг піку за всі 20 років путінського режиму. Страх світової війни зараз вийшов практично на перше місце серед інших страхів. Дивіться: ми запитуємо в респондентів: «Чого ви боїтеся?». І пропонуємо їм майже два десятки можливих варіантів відповіді. Серед них є така відповідь: «Хвороби близьких та дітей». Ця відповідь завжди була на першому місці, і вона все ще продовжує бути на першому місці, у цьому сенсі її ніщо не може зрушити. Але після неї різні страхи виходили перше місце. І зараз на першому після неї місці стоїть страх війни, хоча зазвичай він був десь на шостому-сьомому місцях".

Зазначимо, що нині 56% росіян бояться світової війни.

Ставлення до можливої війни проти України:

"Що стосується війни з Україною, то людей, які б вітали це, хоч їх і небагато, але вони теж є. Це така маргінальна провоєнна меншість, яка може себе називати «патріотично налаштованими громадянами». Але, загалом, судячи з опитувань, це лише така маргінальна компонента.

Щодо ставлення до війни з Україною всіх інших, то її, звісно, не хочуть. Але її також не бояться, бо вважають, що її не буде на території Росії. І поки що людям не думається про те, що вона буде пов'язана з великими жертвами. Поки що їм думається, що вона, найпевніше, буде переможною: Росія дуже велика і сильна, а Україна слабка і набагато менша. Люди думають, що це буде щось подібне до війни з Грузією, тому страху ця війна не викликає".

Справжні антивоєнні настрої?

"Антивоєнних настроїв у Росії в якихось виражених публічних формах ми не спостерігаємо. Немає демонстрацій чи чогось подібного.

Є якісь індивідуальні виступи у соціальних мережах. Але вони йдуть від тих соціальних груп, від яких це найбільше очікується: це ліберально налаштована інтелігенція у фейсбуці чи якихось місцях її побутування в інтернеті".

соціологія росія війна страх

Знак гривні
Знак гривні