Путін об'єднує: абсолютна більшість українців готова до опору, зокрема збройного – й число росте (ІНФОГРАФІКА)

Близько 57,5% дорослих українців обох статей готові долучитися до різних форм опору в разі широкомасштабного військового наступу Росії.

Про це йдеться в опитуванні авторитетного Київського міжнародного інституту соціології (КМІС)

37,3% відповіли, що готові чинити збройний опір, а 25% готові опиратися через акції громадської непокори (страйки, бойкоти, мітинги тощо). Враховуємо, що це середні дані за обома статями разом – вони сильно відрізняються, і частка готових до збройного опору серед чоловіків значно вища:

putin-must-die.png

Врахуймо також, що навіть ці високі цифри занижені, бо при цьому вибірка включає літніх людей, які, вочевидь, не здатні на збройний опір. Частка ж готових до збройного опору серед молодших вища:

Дивіться повні таблиці

Найцікавіше, на нашу думку, що навіть частина виборців ОПЗЖ, Шарія та Мураєва вважають, що слід чинити збройний опір Путіну.

Частка українців, які готові долучитися до опору російським інтервентам, зросла проти показників у грудні 2021 року: з 33,3% до 37,3% зросла готовність чинити збройний опір, і з 21,7% до 25% зросла готовність опиратися шляхом участі в акціях громадянського спротиву.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Соціологи опитали 2004 громадян, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим), через телефон з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Те саме підтверджує й інше опитування

Опитування "Демініціатив" і Центру Разумкова показало тільки дещо менші цифри – але воно й було проведено раніше, тож дані збігаються.

"Нам треба протистояти Росії": українці знайшли спільну мету. Саме так називається велика оглядова стаття на першій шпальті New York Times.

соціологія ескалація путін графік дня

Знак гривні
Знак гривні