Як оборонятимуть Київ у разі вторгнення Путіна і чи піде він прямо на столицю?

Сьогодні значна частина уваги оглядачів прив’язана до перспектив оборони Києва.

Обстановка навколо України
Обстановка навколо України

Зрозуміло, що для кремлівських стратегів ключова мета агресії – повернення повного контролю над Україною. Вона виглядатиме простіше у випадку захоплення столиці, – пише Українська правда.

Теорія і практика

Дійсно, російські військові формування на території Білорусі разом з угрупуваннями військ на території РФ створюють загрозу північним областям України та Києву.

Кількість сил та засобів є теоретично достатньою для реалізації "київського сценарію".

Але лише теоретично. 

У разі спроби прориву кордону у Чернігівській, Житомирській та Київській областях російські війська зазнають неприйнятних втрат. Такий сценарій виглядає занадто ризикованим для РФ за наявних обставин.

По-перше, сценарій захоплення Києва як у матеріальному, так і у вимірі людських втрат не є "бюджетнішою" версією повномасштабного вторгнення, зважаючи на кількість та якість військ та ресурсів, залучених до оборони столиці України. 

Для захоплення вузлів комунікацій (аеропорти, вокзали, мости) мають використовуватись тактичні повітряні десанти зі складу штурмових підрозділів ЗС РФ, які можуть бути нейтралізовані наявними силами безпеки й оборони України.

Навіть ці дії не мають сенсу без переміщення росгвардії та загальновійськових частин для утримання захопленої території. 

Такий наступ буде дуже повільним, адже треба пройти 100 км від кордону через багатоешелонну оборону військ Північного оперативного командування, підсилених спроможностями Об’єднаних Сил. Ці війська готові до протидії.

По-друге, отримання контролю над мегаполісом із населенням понад 3 мільйони людей, велика кількість яких готова чинити спротив ворогу – завдання складне та малореальне, враховуючи необхідну кількість військ, яких наразі не спостерігається.

Топографія та географія

Окрім того, Київ дуже непросто ізолювати через його складну топографію, і до нього будуть заходити групи руху опору зі всієї України. Це унеможливить тривале утримання ворогом столиці, а отже сильно впливає на доцільність рішення щодо спроби наступу.

По-третє, сподівання на підтримку наступу РФ з боку "п’ятої колони" марні – це не 2014 рік. Україна вже знає що робити з поплічниками Кремля професійно, жорстко і швидко. Крім цього, після окупації Криму і блокади ОРДЛО Росія ще позбавила себе можливості підвозу "мобілізаційного ресурсу" у вигляді  проплачених проросійських тітушок. Рупори Москви не мають тих переваг, які мали вісім років тому. 

По-четверте, тільки стратеги з авторитарним способом мислення можуть розраховувати на переваги захоплення Києва. Насправді демократична Україна зможе вистояти навіть у разі захоплення столиці. Будь-який потенційний "маріонетковий" уряд не буде визнаний ані українцями, ані світом. Тобто розрахунки на те, що, захопивши Київ, РФ встановить контроль над Україною – марні.

Але головне, що будь-які сценарії захоплення Києва як загально військові, так і з застосуванням "спеціальних операцій" не будуть неочікуваними.

ескалація путін київ

Знак гривні
Знак гривні