Німеччина і Франція хоче примусити Україну вести переговори з підконтрольними Росії бойовиками?

26 січня радники лідерів нормандського формату зустрінуться в Парижі. Вони можуть говорити про дату переговорів України з сепаратистами про статус Донбасу, повідомляє dpa з посиланням на джерела в Єлисейському палаці. Оновлено: новина про перемовини із сепаратистами від DPA скоріше за все є фейком.

Політичні радники лідерів "нормандської четвірки" — Німеччини, Франції, України та Росії — мають зустрітися у середу, 26 січня, в Парижі.

Під час консультацій, зокрема, "хочуть визначити дату, коли Україна проведе переговори з сепаратистами про особливий статус Донбасу", повідомляє агенція dpa з посиланням на джерела в Єлисейському палаці 25 січня, — передає Німецька хвиля.

Як відомо, донині Україна офіційно відхиляла будь-які ініціативи щодо перемовин з представниками самопроголошених республік на Донбасі. Київ бачить за столом переговорів лише РФ як сторону конфлікту. "Жодних прямих переговорів із сепаратистами немає і не буде", — у відповідь на це повідомлення заявив сьогодні зранку керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Також, як зазначає dpa, під час переговорів радників у Парижі йтиметься про "гуманітарні заходи та міркування щодо майбутнього України".

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон планує 28 січня провести переговори з президентом РФ Володимиром Путіним щодо деескалації конфлікту навколо України. В Єлисейському палаці вважають, що хорошим сигналом деескалації, зокрема, став би тиск з боку Росії на підтримуваних нею сепаратистів, щоб провести з Києвом переговори про статус Донбасу.

Єрмак. За його словами, на них йтиметься про режим припинення вогню на Донбасі, а також про кожен із пунктів Мінських угод. При цьому Єрмак очікує, що під час переговорів Німеччина та Франція займатимуть проактивну позицію.

Розмороження нормандського формату?

7 січня Макрон разом із німецькою стороною ініціював нову зустріч у нормандському форматі.

До цього Росія відмовилась від зустрічі міністрів закордонних справ у межах "Нормандії", яку Франція запропонувала провести восени 2021 року в Парижі. Згодом МЗС РФ оприлюднило дипломатичне листування між російським, німецьким і французьким міністрами закордонних справ. Це пояснили тим, що позиція й підходи РФ до проведення міністерської зустрічі у нормандському форматі начебто зазнають перекручувань.

Востаннє країни "нормандської четвірки" проводили зустріч у форматі відеоконференції на рівні очільників МЗС у листопаді 2020 року. До цього лідери держав зустрічалися в Парижі у грудні 2019 року після трирічної перерви. 

Уряд України відкликав з ВР законопроєкт про перехідний період

Нагадаємо, 24 січня на позачерговому засіданні Кабінет міністрів України відкликав законопроєкт "Про основи державної політики перехідного періоду", схвалений урядом ще 4 серпня 2021 року. "Таке рішення пов’язане з необхідністю його ґрунтовного доопрацювання відповідно до висновку Європейської комісії "За демократію через право" (Венеційської комісії) від 15 жовтня 2021 року", — пояснюється на сайті українського уряду.

За словами віцепрем'єр-міністерки, міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, окрім низки критичних зауважень від Венеційської комісії, також існує недостатня підтримка поточної редакції проєкту з боку депутатського корпусу та фахівців.

Ідеться про законопроєкт про державну політику перехідного періоду на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також Автономної республіки Крим та Севастополя.

тиск єрмак переговори мінськ франція загроза німеччина

Знак гривні
Знак гривні