Деякі "слуги" протягують перехід російськомовного каналу "Дом" на всю територію України – заява

Парламентський комітет з прав людини 15 грудня ухвалив рішення включити в законопроєкт 4487 "Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб»" норми, які не мають стосунку до предмета цього проєкту і запускають мовлення на всю Україну державного російськомовного телеканалу.

Активісти "Мова об'єднує" вважають, що рішення намагаються ухвалити незаконно, – передає Детектор.Медіа.

У чому суть поправок

Відповідно до внесених комітетом поправок, російськомовний канал «Дом», створений для мовлення на окуповані території, має поширити мовлення на всю Україну у складі так званої універсальної програмної послуги.

Як пише "Детектор медіа", "комітет виходить з того, що внутрішньо переміщені особи мешкають на всій території вільної України, отже, призначені для них телепрограми мають поширюватись на всю державу".

При цьому "Дом" призначений не для внутрішньо переміщених осіб, а для окупованих територій.

Таким чином під приводом прав людини в Україні може з'явитися всеукраїнський державний російськомовний телеканал.

Що кажуть активісти

«Відповідно до внесених комітетом поправок, російськомовний канал "Дом", створений для мовлення на окуповані території, має поширити мовлення на всю Україну, причому безкоштовно й тотально, у складі так званої універсальної програмної послуги.

Законопроєкт 4487 стоїть у порядку денному пленарного засідання 16 грудня, тобто за лічені години. Це саме по собі суперечить закону про регламент Верховної Ради України, тим більше, що текст і порівняльна таблиця законопроєкту до другого читання станом на 23 годину 15 грудня на сайті парламенту відсутні.

Але найголовніше – такі дії влади є замахом на підвалини української державності й демократії.

Україна – демократична держава, в якій давно нема й не має бути державного телебачення, за винятком іномовлення і парламентського каналу «Рада». Є суспільне мовлення і комерційні канали. Повернення загальноукраїнського державного телебачення як рупора влади, а не суспільства, є неприйнятним.

Тим більше – телебачення російськомовного.

Відповідно до законів "Про телебачення і радіомовлення" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" мовою телебачення і радіомовлення є українська мова. Частка телепрограм українською мовою на будь-якому каналі, що транслюються всередині України, має становити не менше  75%, а деяких програм – 100%.

Запуск державного російськомовного телеканалу, обов’язкового для показу по всій Україні, став би не просто беззаконням, а актом прямої участі влади в російській гібридній війні проти України.

Ми закликаємо кожного народного депутата, який пам’ятає про свою присягу українському народові й обов’язок дотримуватися Конституції й законів України, незалежно від партійної приналежності за жодних обставин не голосувати за цю авантюру!» – йдеться в заяві об'єднання.

законопроєкт телебачення мова

Знак гривні
Знак гривні