Куди бігти цивільним, якщо нападе Путін? Усе про захисні укриття в Україні

В Україні «бомбосховищ» офіційно не існує: цей термін застарів із часів завершення «холодної війни».

Ілюстративне зображення: табличка з укриття часів «холодної війни»
Ілюстративне зображення: табличка з укриття часів «холодної війни»

Про це йдеться у статті Мар'яни П'єцух для Громадського.

Дії після сигналу тривоги

Сигнал тривоги. Якщо трапиться надзвичайна ситуація, через яку треба буде терміново евакуйовуватись або ховатися в підвали — ви його почуєте. Він означає: «Увага всім!»

Зазвичай це настільки потужна сирена, що її чує кожен мешканець міста: динаміки, з яких іде звук, зазвичай розташовані на великих підприємствах.

Представники місцевої влади та підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій запевняють: вони щомісяця перевіряють справність цих систем.

Якщо зникне електрика, людей інструктуватимуть через гучномовці.

Куди бігти

Якщо людям повідомлять, що необхідно терміново ховатися до спеціальних укриттів, це означає, що таке є в радіусі 400 метрів від кожної будівлі. Себто має бути, згідно з законом.

Авжеж, не йдеться про будь-який підвал: захисні споруди для тимчасового укриття мають бути облаштовані й заздалегідь перевірені органами, що відповідають за цивільний захист населення.

За офіційною інформацією, на початку грудня у фонді захисних споруд Києва — майже 5 тисяч укриттів: 3 741 цокольне та підвальне приміщення, 355 підземних автопаркінгів, 256 підземних переходів і 47 підземних приміщень метрополітену.

У мирний час усі ці укриття — звичайні паркінги, переходи й підвали житлових будинків чи комерційних установ, але в них можуть сховатися тільки 2 мільйони 800 тисяч людей.

Герметичні сховища — не для населення

У Києві є лише 514 класичних сховищ із єдиним цільовим призначення — укриттям у разі надзвичайних ситуацій. Вони герметичні, з додатковою системою повітрообміну. Там є вода й електрика.

Однак ці сховища — не для простих людей, а для працівників органів влади та підприємств, які забезпечуватимуть життєдіяльність міста під час катаклізму чи евакуацію людей з небезпечної території.

Метро для укриття закриють за 20 хвилин після сирени

«Якщо ви почули сигнал тривоги на Хрещатику, то вам не треба бігти саме до цього сховища. Є й інші укриття: підземний паркінг у ЦУМі, підземні переходи на Хрещатику, станція метро і навіть підвали в будівлях навпроти КМДА», — уточнює відповідальний за цивільний захист у КМДА Роман Ткачук.

Важливо, що станції метро будуть приймати людей лише впродовж 20 хвилин після гудка сирени — далі двері замкнуть. Тим, хто не встигне, доведеться шукати інше укриття.

Детально про укриття в містах України, з фото — на Громадському

київ війна агресія україна путін

Знак гривні
Знак гривні