Росія й далі нарощує війська біля України – Пентагон

Глава Пентагону Ллойд Остін під час понеділкової зустрічі з керівниками оборонного відомства США обговорив ситуацію навколо України, яка характеризується подальшим нарощуванням військового контингенту з боку Росії.

"Я можу сказати, що міністр оборони сьогодні зранку був присутній на зустрічі з ключовими керівниками міністерства, у тому числі з головою Об’єднаного комітету начальників штабів (генералом Марком Міллі – ред.), а також командувачем Європейського командування генералом Волтерсом, щоб обговорити ситуацію в Україні і, звісно, в західній частині Росії", - передає слова речника Пентагону Джона Кірбі УП.

"Ми продовжуємо бачити додатковий потенціал, який президент Путін продовжує збільшувати – додатковий військовий потенціал – у західній частині своєї країни та навколо України".

При цьому, представник Пентагону зазначив, що не вдаватиметься в деталі розвідувальних оцінок ситуації.

Водночас він наголосив, що міністр оборони США разом з військовим і політичним керівництвом країни детально поінформовані про те, що відбувається навколо України.

Спроба США урезонити Росію

Президент США Джо Байден поспілкується з главою України Володимиром Зеленським після розмови із російським колегою Володимиром Путіним.

До розмови Зеленський поспілкується з Держсекретарем Ентоні Блінкеном, а після дзвінка – уже відбудеться розмова президентів.

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає широкий перелік можливих санкцій на випадок нападу Росії на Україну, зокрема може йтися про відключення РФ від платіжної системи SWIFT.

Зазначається, що санкції можуть торкнутися також російських енергетичних компаній, великих олігархів і банків. Крім того, вони можуть бути спрямовані проти суверенного боргу.

Як найбільш радикальний захід влада США обговорює відключення Росії від системи SWIFT.

Олігархам із РФ можуть заборонити в'їзд до США та закрити доступ до американських банківських рахунків.

Байден обговорює це питання із європейськими партнерами, остаточного рішення ще немає.

Військова протидія, але не пряма відповідь

ЗМІ з посиланням на високопосадовця США пишуть, що Штати направлять підкріплення на східний фланг НАТО у разі російського вторгнення в Україну.

Байден також дасть зрозуміти Путіну, що США не відкидають майбутнього членства України в НАТО, як того вимагав російський президент.

Проте чиновник "ясно дав зрозуміти" журналістам, що Байден не загрожуватиме прямою військовою відповіддю США.

геополітика агресія дипломатія росія україна сша

Знак гривні
Знак гривні