НАЗК запустило портал про «приховані бізнес-інтереси» чиновників

База «Прихованих інтересів» наразі містить інформацію про понад шість мільйонів осіб.

В Україні почав працювати портал «Приховані інтереси» з інформацією про чиновників, які мають конфлікти інтересів. Сайт запустило Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з ГО «Антикорупційний штаб», – передає Хмарочос.

Алгоритм може виявити 11 типів ризиків, наприклад, чи посадовець пов’язаний із компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де він працює. Можна також перевірити, чи не отримував чиновник ризикові подарунки.

«Ви можете знайти (на порталі), наприклад, президента України, голову НАЗК, генерального прокурора чи керівника НАБУ», — стверджує голова НАЗК Олександр Новіков.

«Хмарочос» не зміг знайти на порталі ані президента України, ані голову НАЗК, ані керівника НАБУ. Зате є чимало даних про генпрокурорку Ірину Венедиктову.

База «Прихованих інтересів» наразі містить інформацію про понад шість мільйонів осіб (близько одного мільйона декларантів, решта — особи, пов’язані з цими декларантами), та півтора мільйона компаній.

Створення порталу коштувало 535 тисяч гривень. Ці кошти надали USAID і міжнародний фонд «Відродження».

Розробники зазначають, що можливий ризик, який знайшов алгоритм, не завжди свідчить про те, що посадовець порушив антикорупційне законодавство. Лише після детального вивчення документів уповноваженими органами можна буде визначити, чи порушила особа закон.

корупція бізнес держава інтернет

Знак гривні
Знак гривні