Через обміління в Іспанії з'явилося з-під води давно затоплене село (ФОТО)

В Іспанії нещодавно повністю спливло село Асередо, розташоване в регіоні Галісія. Його в 1992 році навмисно затопили та занурили під воду. Раніше кожні кілька років можна було спостерігати, як спливали його верхівки.

Miguel Riopa/AFP
Miguel Riopa/AFP

Про це повідомляє The Local, – передає Громадське.

Село Асередо затопили, коли португальська гідроелектростанція закрила свої шлюзи. Його жителі мали покинути свої домівки до того, як підніметься вода. 

Спочатку 120 жителів Асередо не хотіли залишати свої домівки. Згодом влада переконала їх взяти фінансову компенсацію від португальської гідроенергетичної компанії. Зрештою 70 будинків пішли на дно.

Чому селище затопили?

Усе почалося з міжнародної угоди, яку в 1968 році підписали глави Іспанії та Португалії. Йшлося про спільне будівництво дамби Ліндозо. Для того, щоб втілити проєкт, треба було затопити частину землі.

Коли плани повністю затвердили, всі мешканці роз’їхалися, а дамбу нарешті побудували. 8 січня 1992 року ГЕС закрила свої шлюзи. Річка Ліма почала швидко текти, розширилася від потужних опадів, й Асередо почало йти на дно.

А як же навколишні села?

Те саме сталося і з чотирма іншими селами поблизу — О Бао, Бускальке, А Релоейра та Лантеміл, які також поглинуло підняття вод водосховища. Повені сталися так швидко, що люди навіть про це не знали. 

Деяким із жителів Бускальке та О Бао доводилося випливати з будь-якими речами, які вони могли схопити, спостерігаючи, як їхні тварини тонуть у них на очах. Мешканцям пощастило, що катастрофа не забрала людських життів, оскільки компанія, що займалася цим проєктом, навіть не вимикала кабелі живлення перед затопленням.

І все ж Асередо є найвідомішим із цих затоплених сіл, оскільки воно єдине, що повністю підіймається, коли рівень води низький. Тут рівень води спадає кожні кілька років, тож можна ще раз пройтися його вулицями й зазирнути в скелети його будівель.

іспанія екологія

Знак гривні
Знак гривні