Антивакцинатори обрали для плакатів QR-код «Єдиної Росії»

24 листопада біля Верховної Ради у Києві відбувся марш противників вакцинації проти COVID-19. Серед його учасників були люди із плакатами «Стоп QR-код», просканувавши які, потрапляєш на сайт російської провладної політичної партії «Єдина Росія».

В'ячеслав Ратинський / УНІАН
В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України, – передає Громадське.

Дивний вибір для плаката

Там зазначають, що виявили російську інформаційну спецоперацію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України.

Зокрема, вказують у ЦПД, у соцмережах, месенджерах та Telegram-каналах поширюються повідомлення про начебто негативні наслідки вакцинації.

А підтвердженням того, що Росія проводить спеціальні інформаційні заходи проти вакцинації, називають останній марш противників вакцинації від COVID-19 у Києві. Організатором мітингу є організація «Права людини», яку заснував антивакцинатор зі Львова Остап Стахів, нині заарештований за підозрою в роботі на Росію.

Остапа понесло

Остап Стахів, який раніше неодноразово намагався пробитися в політику різними способами, нині є одним із лідерів антивакцинаторського руху в Україні та вважає пандемію «вигадкою». Чоловік регулярно поширює фейки про вакцинацію та теорії змови. Сторінки Стахіва неодноразово блокували YouTube та Facebook. 

16 листопада Служба безпеки України провела обшуки у Стахіва й оголосила йому про підозру в намаганні повалити конституційний лад.

У спецслужбі заявили, що заблокували «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі».

18 листопада Галицький районний суд Львова відправив львівського антивакцинатора Остапа Стахіва під варту на 60 днів.

Учасники маршу під назвою «За права та свободи» вимагають звільнення Стахіва, звинувачують журналістів у брехні та вимагають свободи слова.

Серед учасників маршу помітили людей із плакатами «Стоп QR-код». На них також зображений перекреслений QR-код, який, якщо просканувати, переправляє на сайт російської партії влади «Єдина Росія».

У Telegram-каналі організації «Права людини» вже заявили, що не мають до цих плакатів жодного стосунку та назвали їх «провокацією та дискредитацією руху».

росія протест вакцинація антивакцинатори

Знак гривні
Знак гривні