Західна розвідка попереджує про високу ймовірність агресії РФ щодо України

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр каже, що західна розвідка попередила українську сторону, що є «висока ймовірність дестабілізації» України з боку Росії вже взимку. Про це вона розповіла Financial Times.

Дивіться також:

Загроза агресії Росії зростає – начштабу оборони Британії

Західна розвідка припускає, що є «висока ймовірність дестабілізації» України з боку Росії вже цієї зими після того, як Москва зібрала на кордоні понад 90 тисяч військових.

Матеріал FT перекладає Громадське радіо.

Маляр додала, що хоча інтерпретації західної розвідки «потребують додаткового обговорення», вони підкреслили «високу ймовірність ескалації ситуації».

Відповідаючи на запитання, чи вищий ризик російської військової агресії, ніж у минулі роки, вона відповіла: «Інформація наших (військових – ред.) збігається з інформацією країн-партнерів про високу ймовірність дестабілізації ситуації в Україні цієї зими».

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов розповів FT, що за оцінками Києва, Росія розмістила на Півночі, Сході та Півдні біля кордонів України близько 114 тисяч військових, зокрема близько 92 тисяч сухопутних, а решта — військовослужбовці повітряних і морських збройних сил.

США побоюються, що останні рухи є серйознішими, ніж подібні переміщення навесні, коли Москва зібрала подібну кількість людей на кордоні в межах, за її словами, незапланованих навчань.

Буданов заявив, що російські сили «демонстративно залишили свої танки, бойові машини та реактивні системи поблизу нашого кордону» після широкомасштабних спільних військових навчань з Білоруссю у вересні.

«Це можна розглядати як підготовку до широкомасштабного вторгнення і як спробу психологічного тиску», — сказав він.

Раніше прессекретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що в США стурбовані переміщенням російських військ поблизу кордону з Україною та закликають Москву прояснити свої наміри.

Тим часом глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що «якщо Київ ухвалить закон про державну політику перехідного періоду, то це означатиме вихід України із Мінських угод».  Цей документ стосується реінтеграції окупованих Росією територій після їхнього звільнення.

8 листопада російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Росія відмовилася від зустрічі міністрів у рамках нормандського формату через те, що Німеччина та Франція нібито не відповіли на ініціативи РФ. У Франції це спростували. Російський Інтерфакс з посиланням на джерела тоді написав, що Німеччина та Франція у проєкті документу для зустрічі глав МЗС вказали, що Росія є стороною конфлікту на Донбасі.

Нагадаємо, що 15 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідає Брюссель, де зустрінеться главами МЗС країн ЄС. Міністр зазначив, що планує обговорити практичну підтримку України на тлі ситуації біля кордонів, у зоні бойових дій на Донбасі, у тимчасово окупованому Криму та Придністров’ї.

агресія росія

Знак гривні
Знак гривні