Ката з донецької «Ізоляції» впіймали в Києві (ФОТО)

Правоохоронці затримали у Києві колишнього бойовика терористичної організації «ДНР», очільника незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області «Ізоляція» Дениса Куліковського на прізвисько «Палич».

Про це повідомив колишній бранець бойовиків «ДНР», який сам був у полоні в «Ізоляції», Станіслав Асєєв. Інформацію про затримання нам у коментарі підтвердив речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, — передає Громадське.

Куліковського затримали вночі 9 листопада у Києві — за дорученням слідчого Національної поліції спільно зі Службою безпеки. В Україні він був у розшуку з жовтня 2020 року.

Як розповів речник СБУ Артем Дегтяренко, Куліковський організовував та брав безпосередню участь у вбивствах і катуваннях протиправно ув’язнених громадян України.

Зловмисника затримали у межах раніше відкритого кримінального провадження за 4 статтями Кримінального кодексу України:

Що відомо про «Палича»?

Він керував «Ізоляцією» орієнтовно у 2015−2018 роках. Колишні в’язні з жахом згадують Куліковського як головного ката в’язниці.

У розслідуванні hromadske один з колишніх військових, який потрапив у полон так званої ДНР у 2014-му і був в «Ізоляції», розповідав, що бойовик на прізвисько «Палич» різав кількох полонених.

«Прийшов „Палич“, нас вишикували, і він підходив періодично підрізав. Просто так» — пригадує військовий.

Інші колишні в'язні «Ізоляції» пригадують у коментарі «Радіо Свобода», що «Палич» жив у Кураховому на Донеччині, працював у місцях позбавлення волі, а у 2014 році приєднався до бойовиків.

«Знав усякі блатні речі, намагався влаштувати порядки зони. Коли випивав, прокидалися садистські звички», — розповідали в’язні та додавали, що у такі моменти він забивав людей до півсмерті.

Жертви «Палича» ставали постійними: він когось собі обирав і планомірно знущався, переказує колишній в'язень Станіслав Печонкін, який теж став одним із «улюбленців» «Палича».

Станіславу бойовик влаштовував програму «Зважені та щасливі», забороняючи їсти і змушуючи робити безліч фізичних вправ, окрім роботи на території тюрми (в'язнів там залучали до вантаження боєприпасів, наприклад).

«Першими почали бити жінок. У сьомій камері на той момент була переважно молодь: дівчата до тридцяти років. Попри музику, я чітко чув за стіною їхній стогін і глухі удари, поки сам Палич кричав на них: „Шлюхи!“ — і пропонував, щоб котрась із них зробила йому мінет», — згадували колишні полонені «Ізоляції».

«Палич» керував «Ізоляцією» до лютого 2018 року. Після чергового побиття одного з ув'язнених його відсторонили. Замість нього керувати поставили росіянина з позивним «Кузьміч» та заступника «Палича» Юру-танкіста.

Яким його згадує Асєєв?

Станіслав Асєєв у коментарі «Радіо Свобода» розповідав про «Палича» як про особистість, яка «поєднувала в собі дві крайності».

«З одного боку, переконаний садист-психопат, який не відчував жодного співчуття до людей, яких він катував та сексуально ґвалтував. З іншого боку, його не можна було назвати повним відморозком, і він точно не ідіот. Він був тонким психологом і дуже грамотно грав на почуттях ув’язнених», — згадував колишній бранець.

За його словами, «Палич» розміщував у сусідніх камерах людей, які мали якісь стосунки. Інколи туди потрапляли пари, інколи чоловік із дружиною, щоб потримати дружину кілька днів — і чоловік підписав необхідні документи.

«Таке відбувалося на моїх очах. Я сидів у четвертій камері, за стіною була третя — жіноча камера. Він навмисно підсадив до нас в камеру чоловіка, дівчина якого сиділа в третій камері, — щоб він божеволів від цього, знаючи, що за стіною його кохана», — додав Асєєв.

Що таке «Ізоляція»?

Це тюрма, яку створили на території мистецького фонду «Ізоляція» після захоплення Донецька російськими диверсійними загонами у 2014 році.

На території тренуються бойовики самопроголошеної «ДНР», зберігається склад військової техніки, а також утримуються незаконно ув'язнені люди, яких піддають тортурам.

Вироки, за якими туди потрапляють люди, виносять незаконні суди «ДНР» без належного розслідування, а сама територія є секретною.

У Медійній ініціативі за права людини нагадали, що зараз у судах перебувають дві справи стосовно подій в «Ізоляції». Першу, за обвинуваченням Євгена Бражникова, рішенням Верховного суду передали з Донецької області в Оболонський суд Києва.

«Заочно» провадження щодо ще восьми бойовиків передали до суду у Покровську, підготовче засідання в якому заплановане цього тижня.

Денис Куликовський є в переліку людей, щодо яких українські правозахисні організації Медійної ініціативи за права людини та Українська Гельсінська спілка з прав людини найближчим часом проситимуть ввести санкції через грубе порушення прав людини на окупованих територіях.

Закон про воєнні злочини

За понад шість років український Кримінальний кодекс не адаптували до російсько-української війни. У ньому досі не була прописана відповідальність за злочини проти людяності, а склади воєнних злочинів не відповідають вимогам міжнародного права.

У травні Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт. Він передбачає впровадження кримінальної відповідальності для військових командирів, людей, що фактично діють як командири, та інших начальників за будь-який злочин, скоєний їхньою підлеглою особою, якщо вони напевне знали (або повинні були та могли знати) про вчинення/намір вчинити злочин.

Також прописали покарання за воєнні злочини проти людяності, особи, власності, проти гуманітарних операцій, рухомих і нерухомих цінностей, будівель та центрів, що перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права тощо.

Утім, правозахисниця Олександра Матвійчук нагадала про те, що президент за шість місяців так і не підписав цей закон. Ми зверталися до ОП з офіційним запитом, аби дізнатися, чому закон досі без підпису. Але відповіді не отримали.

«Такий стан речей прямо суперечить публічним заявам Володимира Зеленського, що Україна має намір продовжувати притягати до відповідальності винних за системні порушення, які тривають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу», — зазначила Матвійчук.

кримінал донецьк війна ізоляція

Знак гривні
Знак гривні