Споживання газу в Україні рахуватимуть не в кубометрах, а в кіловат-годинах. Як за електрику

Закон про перехід на європейські стандарти обліку газу в енергетичних одиницях скасовує так звані "морозні" коефіцієнти.

Верховна Рада України схвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год) замість кубічних метрів.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроєкту №2553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків обсягу газу в одиницях енергії" в другому читанні проголосували 250 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою, облік природного газу в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС облік природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Законом передбачається надання права Кабінету Міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, зокрема здійснення митного контролю та митного оформлення при переміщенні природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.

Також споживача інформуватимуть про його спожитий обсяг теплової енергії із розрахунку одиниці вимірювання кіловат-година (кВт-год) у вигляді додаткової інформації в платіжних документах за послуги постачання теплової енергії.

Цей законопроєкт скасовує так звані морозні коефіцієнти, які газорозподільні компанії вписували в платіжки громадян за приведення до стандартних умов.

У червні 2020 року законопроєкт №2553 був прийнятий у першому читанні.

Цей закон наближає Україну до європейських стандартів і є передумовою для інтеграції українського ринку в газовий ринок ЄС.

Наявна в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворність газу. Тобто споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу.

У країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в куб.м, а розраховується, наприклад, у кВт-год або кілокалоріях.

тарифи газ

Знак гривні
Знак гривні