Чому ціни на газ шаленіють? Після ковіду і в очікуванні зими попит росте, а Росія не може і не хоче збільшувати постачання

Запаси газу у світі доволі малі, холодна зима може підвищити ціни навіть більше.

Щоб знизити ціни, треба було б координовано підвищити видобування прямо зараз. За рік ціни виросли більш ніж удвічі, – пише WSJ.

Ціна газу в Європі побила новий рекорд

Ціни у США вищі вдвічі, ніж рік тому, а в Південній Азії навіть учетверо вищі. В Європі – вп'ятеро вищі, тоді як зазвичай вони значно відстають від азійських. Навіть у Сполучених Штатах, де газу досхочу, нині на 7.5% менше запасів, ніж зазвичай перед зимою:

Синім – 2021, блакитним – середнє за останні п'ять років
Синім – 2021, блакитним – середнє за останні п'ять років

Та сама тенденція спостерігається і в Європі:

Синім – 2021, блакитним – середнє за останні п'ять років
Синім – 2021, блакитним – середнє за останні п'ять років

Чому так сталося?

Справжня причина – попит у світі загалом. При цьому Росія навмисно сповільнює постачання.

На тлі завершення контроверсійної труби Nord Stream 2, Путін збільшує свої важелі впливу над енергетичними поставками цілого континенту. В той час як попит виріс після пандемічного сповільнення – газові запаси Європи на рекордно низькому рівні за багато років.

Росія при цьому відмовилася збільшити транзит газу через Україну.

Значна частина газу експортується до Європи через сусідню Україну, однак після завершення Nord Stream 2 режим Путіна зможе прямо постачати газ до Німеччини в обхід критичних до путінського режиму України та Польщі.

США вважають, що Росія використає Nord Stream 2 для покарання прозахідної України, обмеживши її дохід від транзиту газу з РФ до ЄС. Однак адміністрація Байдена, попри це, відмовилася від санкцій щодо Nord Stream 2, щоб покращити відносини з Німеччиною.

"Хоча Nord Stream 2 будується, ми вже бачимо, хто штовхає ціни на газ у Європі догори. Проєкт вигідний лише Російській Федерації", – зауважував президент України на зустрічі з Ангелою Меркель, яка підтримує Nord Stream 2, – цитує Wall Street Journal.

Захід намагався тиснути на Росію з метою розширити постачання газу через Україну і продовжити його на термін після 2024 року. Це звернення підтримала навіть Меркель.

А наразі Європа перебуває у нестабільній позиції, оскільки Росія уповільнює постачання.

Меркель у Києві навіть заявляла про можливість подальших санкцій проти Росії "якщо буде підтверджено підозру, що газова труба використовується як зброя".

Євросоюз віддавна намагався обмежити залежність від російського газу, зокрема, підтримуючи будівництво нової труби прямо з Азербайджану.

Однак РФ усе ще є імпортером понад половини газу, який купує ЄС (на другому місці – імпорт із Норвегії, 24%).

Nord Stream 2 AG – підрозділ Газпрому. Він досі потребує схвалення щодо безпечності як від норвезької компанії DNV, яка спеціалізується на оцінці ризиків, так і від німецьких регуляторів.

Але навіть якщо це встигнуть зробити, то газові потоки через Nord Stream 2 цього року будуть просто переведені з інших газових труб, а не будуть додатковими. Наприклад, зменшаться потоки через лінію Ямал-Європа, що проходить через Польщу.

Тим часом запаси в ЄС на 16% нижчі, ніж зазвичай, а Газпром просто не має можливості виробляти більше, бо в останні роки не інвестував у газові родовища.

Результатом стало те, що Європі тепер бракує гнучкості.

Брак газу в ЄС у результаті поширився на цілий світ – скажімо, в разі холодної зими у США ціни зростуть, бо США є експортером, але американським споживачам доведеться конкурувати з "голодними та холодними" азійськими та європейськими покупцями.

США експортують дедалі більшу частку свого газу
США експортують дедалі більшу частку свого газу

Щоб відновити баланс у відповідь на зумисне "гальмування" РФ, Сполученим Штатам треба збільшити видобуток. Однак незрозуміло, чи є така можливість. Виробники газу вже дали знати, що вони залишать видобуток на нинішньому рівні.

Підсумовуючи, світ потребує багато незалежних гравців на ринку, щоб уникати подібних ситуацій, коли всі залежать від волі одного, тим паче якщо ця воля має не лише економічне, а й політичне підґрунтя.

Детально в цих статтях Wall Street Journal:

Natural-Gas Market Conditions Look Unnatural (Умови на ринку природного газу виглядають неприродно)

Gas Shortage Boosts Russia’s Sway Over Europe’s Energy Markets (Брак газу збільшує вплив Росії на ринки енергії в Європі)

Як додає BBC, ціни на газ почали рости ще через холодну минулу зиму в Європі, внаслідок чого запаси значно зменшились і так і не відновилися. Крім того, зріс попит з боку Азії, де також була незвично холодна зима. З січня ціни виросли на 250%, а лише з серпня – на 70%.

ринок світ путін меркель аналітика сша газ

Знак гривні
Знак гривні