«Антиолігархічний» Зеленський і його «Офшор 95», через який олігарх Коломойський ймовірно відмивав гроші (РОЗСЛІДУВАННЯ)

«Слідство.Інфо» показало розслідування «Офшор 95» про Зеленського, «Квартал» і Коломойського.

Журналісти "Слідства.Інфо" заявляють, що офшорна мережа "кварталівців" могла отримувати від компаній бізнесмена Ігоря Коломойського мільйони через кіпрську філію "ПриватБанку", і саме через цю філію, за версією правоохоронців, олігарх нібито відмивав гроші з банку, – передає Ліга.

Про те саме англійською – в матеріалі The Guardian

За даними журналістів, загалом офшорні компанії Коломойського могли перерахувати офшорним компаніям з оточення Зеленського понад $40 млн, і не виключено, що частина грошей пішла на купівлю елітної нерухомості в Лондоні.

Підозра у відмиванні мільярдів з "ПриватБанку"

У розслідуванні йдеться, що фірми, з яких прийшли ці $40 млн, підозрюють у відмиванні мільярдів з "ПриватБанку". Тобто офшори Зеленського, як стверджують журналісти, теж могли бути частиною відмивання "брудних грошей".

Також у фільмі говорять про те, що хоч "кварталівці" і створюють, і показують свої медіапродукти переважно в Україні, розрахунки вони проводять через іноземні рахунки.

Це означає, що податки не йдуть до держбюджету.

Документи свідчать, що принаймні один раз у 2012-му компанія Коломойського заплатила понад $1 млн офшорній фірмі Зеленського "і друзів".

Крім того, за даними журналістів, перед виборами у 2019-му Зеленський передав свої 25% акцій в офшорної компанії близькому другу – нині його першому помічникові Сергію Шефіру.

Водночас офшорні компанії, які, ймовірно, переказували кошти "кварталівцям", підозрюють у відмиванні мільярдів із "ПриватБанку", співвласником цього банку раніше був Ігор Коломойський, – передає Цензор.

Колаж: The Guardian, Велика Британія
Колаж: The Guardian, Велика Британія

"Слідство.Інфо" намагалося дістати коментарі від усіх фігурантів цієї історії. Відповів лише Борис Шефір. На відміну від своїх партнерів, він у політику не пішов. Зараз він є власником істотної частини офшорного бізнесу "кварталівців".

На запитання, навіщо "Кварталу 95" офшори, він відповів: "Це ви поставте нашим законотворцям (запитання. – ред.), які таку ситуацію створили, що постійно бізнес під загрозою бандитів, які приходять до влади. У той час це було дуже важливо – захистити свої інтереси".

Шефір також додав, що почав закривати офшорну частину бізнесу. На уточнювальні запитання він не відповів.

Журналісти намагалися дістати позицію президента Володимира Зеленського стосовно мільйонів від олігарха Коломойського та офшорних дивідендів.

Утім, у Зеленського повідомили, що "відповіді не буде".

3 жовтня 2021-го показ фільму-розслідування "Офшор 95" в приміщенні Малої опери в Києві був скасований за кілька годин до початку. У Малій опері це пояснювали ремонтом і відсутністю світла.

Через кілька годин головна редакторка "Слідства.Інфо" Анна Бабинець повідомила, що прем'єра все ж відбудеться о 19:00 в Малій опері – керівництво "передумало".

кримінал олігархи зеленський коломойський скандал

Знак гривні
Знак гривні