З фаєрами та шампанським. Якими будуть вимоги об'єднаного "Маршу за Київ" 2 жовтня?

Об’єднаний «Марш за Київ», який спільно проведуть 46 громадських організацій та міських ініціатив, відбудеться 2 жовтня. Про це організатори урочисто оголосили вранці 8 вересня з екскаватора під будівлею Квітів України, яку нещодавно почав руйнувати забудовник. 

Марія Назарова, засновниця ініціативи Реаніметро, членкина наглядової ради маршу, та Микола Виговський, громадський діяч. Всі фото з сайту Хмарочос
Марія Назарова, засновниця ініціативи Реаніметро, членкина наглядової ради маршу, та Микола Виговський, громадський діяч. Всі фото з сайту Хмарочос

Кияни вимагають припинити забудовне насильство над містом, реформу транспорту та мобільності, повернення Києву самоврядування та районних рад з бюджетом та повноваженнями, чистої води і повітря, відмовитись від «Генплану забудовників» 2025 і прийняти новий генплан. Такі вимоги обрані як компроміс між тим, що системно впливає на місто; тим, чого вимагають місцеві ініціативи й тим, чим найбільше незадоволені жителі, вважають організатори. Ініціатори маршу  також розробили Зелену книгу – перелік з близько ста змін та реформ, які мають бути реалізовані в Києві, аби той дійсно став сучасним європейським містом.

«Нам весь час кажуть, що незадоволених не існує, але нас багато і настав час подивитися один на одного», – заявила Марія Назарова, засновниця ініціативи Реаніметро, членкиня наглядової ради маршу.

Марш є громадянською позапартійною подією, де заборонені будь-які прапори, згадки партій і прізвищ. До маршу може приєднатися будь-яка спільнота людей з власними вимогами до розвитку міста і міських просторів – архітектори і архітекторки, борці з незаконною забудовою, клубна, ресторанна та кавова індустрія, правозахисні, соціальні і низові ініціативи тощо. Кожна спільнота може сформувати свою колону від 100 людей з власним банером-вимогою. Всі банери перевірить наглядова радою маршу на відповідність правилам маршу.

До наглядової ради входить 11 людей: зокрема, Ульяна Джурляк (Квіти України) та Дмитро Соловйов (Ukrainian modernism) в напрямку охорони культурної спадщини, Влад Самойленко (Urban Crew) – сектор міської мобільності, Роман Ратушний – боротьба з незаконною забудовою, Марія Назарова (Реаніметро) – публічні простори, Ілгам Гасанов (Щось важливе) – зелена політика, Євгенія Засядько (Екодія) – захист повітря, Богдан Ференц (Харе труїти Дніпро) – захист води й Дніпра, Юлія Миронюк (Доступно.уа) – інклюзивність, Марія Грищенко (Центр урбаністичних студій) – партисипація, Іван Вербицький (CEDOS) – освіта, наука та дослідження. 

Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos, член наглядової ради маршу
Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos, член наглядової ради маршу

Люди в різних колонах вимагатимуть припинити варварську вирубку дерев і викошування трави, зупинити руйнування історичних будівель, згадають про тротуари без ям і сучасні майданчики для вигулу собак, громадські вбиральні і соціальне житло, лавки на вулицях і все те, що зробить місто комфортним. Всі вимоги будуть оприлюднені в звіті маршу і передані політикам міських і національних органів влади.

«Ми не знаємо, скільки нас прийде, але насправді це не так важливо, але ми точно знаємо, що вийдемо на марш, бо нас не влаштовує те, що відбувається з містом сьогодні», – сказав Іван Вербицький, голова аналітичного центру Cedos і член наглядової ради маршу.

Хмарочос

анонс будівництво протест київ

Знак гривні
Знак гривні