Що саме сказав Байден про Афганістан (ВІДЕО)

Відео від Голосу Америки з українськими субтитрами:

Подивитись оригінал можна також від 46 хвилини на цьому відео на офіційному акаунті Білого дому.

Ось коротко головні тези заяви президента США.

«Я глибоко переконаний, що неправильно віддавати наказ американським військовим іти вперед, коли власні збройні сили Афганістану цього не роблять», – заявив президент США Джо Байден, якого перекладає Радіо Свобода.

І, на думку Байдена, продовження терміну присутності американських військових в Афганістані цього б не змінило.

«Скільки ще американських доньок та синів ви хочете, щоб я посилав воювати у громадянській війні в Афганістані, коли цього не роблять афганські військові? Скільки ще життів, американських життів, це вартує? Скільки ще нескінчених рядів надгробків на Арлінгтонському національному цвинтарі?» – запитав Байден, звернувшись до прихильників продовження військової присутності в Афганістані.

«Для мене відповідь очевидна. Я не повторюватиму помилок, які ми зробили у минулому», – заявив Байден.

Президент США наголосив, що Вашингтон надалі підтримуватиме афганський народ гуманітарно, дипломатично та за допомогою міжнародного впливу.

«Ми будемо надалі виступати за базові права афганського народу, жінок та дівчат, так само як ми це робимо в усьому світі», – заявив Байден.

Продовження безперспективної війни не відповідає національним інтересам США, на думку Байдена, але зате в ній зацікавлені інші країни.

За словами США Джо Байдена, продовження місії США в Афганістані грало б на руку Китаю та Росії.

«Наші реальні стратегічні конкуренти Китай та Росія дуже хотіли б, щоб ми надалі нескінченно витрачали мільярдні ресурси та спрямовували нашу увагу на стабілізацію Афганістану», – наголосив президент США.

Байден відзначив, що президент Афганістану Гані відкинув його пораду вести перемовини з «Талібаном» і наголошував на тому, що афганські військові дадуть відсіч бойовиками.

«Очевидно, він помилився», – сказав Байден.

Байден нагадав, що завжди казав, що метою місії Вашингтона в Афганістані було запобігання терористичній загрозі для Сполучених Штатів Америки, а не побудова там держави та створення демократії.

Президент США наголосив на тому, що терористична загроза для Америки нині не локалізована в Афганістані і що США здатні ефективно боротися із такими загрозами без розміщення військових у відповідних країнах.

Байден також додав, що США повідомили «Талібан», що у разі його нападу на американських службовців або зриву операцій Вашингтон вдасться до швидкої та рішучої відповіді.

Президент США також описав роль американських військових, яких зараз спрямували до Кабула.

«Наша нинішня військова місія буде короткою за часом та обмеженою за цілями та зосереджена на поставлених завданнях: евакуювати наших людей та наших союзників якомога швидше. Щойно ми завершимо цю місію, ми закінчимо виведення військ та найдовшу війну в історії США після 20 довгих років кровопролиття», – запевнив Байден.

«Я завжди обіцяв американському народу, що буду чесним з ним. Правда полягає в тому, що події розвивалися швидше, ніж ми очікували. Так що ж сталося? Політичні лідери Афганістану все кинули та втекли з країни. Афганська армія розвалилася, часом вона й не намагалася боротися. Події останнього тижня зайвий раз підтвердили, що завершення участі збройних сил США в Афганістані в цей час було правильним рішенням», – наполягає Байден.

За 20 років, зазначив президент США, американці навчили афганців воювати, але так і не змогли вселити в них бойовий дух.

«Американські війська, – сказав він, – не можуть і не повинні боротися і гинути на війні, яку афганські сили не бажають вести заради самих себе».

«Ми дали їм все, в чому вони могли потребувати. Ми платили їм зарплату, забезпечили повітряну підтримку, якої не було у «Талібану». Ми надали їм всі можливості самим визначати своє майбутнє. Чого ми не могли їм дати – це волі боротися за це майбутнє».

Джо Байден заявив, що несе повну відповідальність за своє складне рішення.

«Я вже четвертий американський президент, який відповідає за війну в Афганістані, до мене було два демократи і двоє республіканців. Я не передам цю відповідальність п'ятому президенту. Це зупиниться на мені».

Вивести війська з Афганістану було виборчою обіцянкою президента Дональда Трампа. Але тепер Дональд Трамп критикує дії адміністрації Джо Байдена щодо Афганістану і закликав останнього подати у відставку.

афганістан байден сша

Знак гривні
Знак гривні