Українська стаття «Про історичну єдність у тюрмі народів» викликала резонанс у РФ

Стаття Голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича «Про історичну єдність в тюрмі народів» викликала широкий резонанс серед російських політологів та фахівців з міжнаціональних взаємин.

Про це пише співробітник УІНП Павло Подобєд:

Згідно з офіційними повідомленнями Татаро-башкирської редакції «Радіо Свобода» (яка редагує популярний в Ідель-Уралі російськомовний сайт «Idel.Реалии» а також татаромовний «Азатлык Радиосы»), новина про появу статті ось вже третій день тримається в ТОП найпопулярніших матеріалів як за кількістю переглядів, так і за активністю обговорень.

Останніми днями з’явилась ціла низка публікацій як російською (https://cutt.ly/vQnP9sP), так і татарською мовами (https://cutt.ly/oQnP4i8), що докладно аналізують статтю.

«Азатлык Радиосы» опитала політологів та лідерів суспільної думки в Республіці Татарстан, щодо можливої відповіді Москви Україні.

Політолог Аббас Галлямов: «Росії в цій ситуації краще відмовчатися. Тому що українці завдали удару в самісіньке серце. Централізація і диктат Москви дійшли до абсурду і викликають дедалі більше обурення в регіонах. Сперечатися тому марно, краще промовчати, сподіваючись на те, що так скандал швидше забудеться».

Політолог Руслан Айсін (на мою думку – один з найбільш авторитетних татарських публіцистів сучасності): «Гадаю, що надійшла спеціальна вказівка не давати розголосу цій темі. В разі значного розголосу, у випадку широкої дискусії, вони не зможуть її контролювати. Тому, гадаю, була обрана стратегія не помічати цього листа. Обговорення цієї теми може відбуватися виключно в інтернеті».
«Якщо проблеми татарської мови виходять на міжнародний рівень, то, з одного боку, це може нам морально допомогти. Однак з іншого – це може призвести до посилення тиску всередині РФ. Можуть бути звинувачення у зв’язках “з іноземними державами та ворогами”».

Ексрадник президента Татарстану Рафаіл Хакімов: «Звісно, прочитали, поза всякими сумнівами… Політика Росії не зміниться. Путін там буде сидіти, чи інша людина, сумніваюсь, що буде позитивне відношення до мов неросійських народів».

Політолог Мідхат Фарукшін: «Я проти принципу «Якщо ворог говорить – він говорить неправду». В статті є багато правдивих і справедливих слів про Татарстан. Я вражений, що стаття написана з точними фактами й з розумінням ситуації тут (в Ідель-Уралі – примітка моя)».

Також щодо статті висловився політолог, колишній провідний експерт ЦРУ з питань Євразії Пол Гобл та інші оглядачі.

Від себе додам, що висока оцінка української відповіді Путіну – це демонстрація можливостей, які є в розпорядженні України, якими, однак, керівництво держави не завжди бажає послуговуватися.

Статтю читайте тут.

змі історія репресії росія

Знак гривні
Знак гривні