Зафіксований вибух зірки, у 14 мільйонів разів потужніший за енергію нашої галактики

Журнал Nature Astronomy 26 липня опублікував статтю з дослідженням космічної події колосальної потужності. У серпні 2020 року телескоп Fermi зафіксував спалах гамма-випромінювання, який дійшов до Землі з глибокого космосу. Він тривав секунду – але подія, яка його породила, вивільнила енергію, еквівалентну такому ж за часом випроміненню усіх зірок нашої галактики, сильнішому в 14 мільйонів разів.

Wolf_rayet2.jpg

Вибух супернової та викид гамма-випромінювання

Гамма-спалахи є найбільш потужними електромагнітними явищами, які спостерігаються у нашому Всесвіті. Стаються вони порівняно часто – радіотелескопи фіксують різкий сплеск космічного гамма-випромінювання приблизно раз на добу. Вчені встановили, що їх породжують два типи подій. Перший, так званий короткий гамма-спалах – це коли зіштовхуються дві супермасивні нейтронні зорі, або нейтронна зоря падає в чорну діру. Викид енергії триває лише кілька секунд, тому ці події почали регулярно фіксувати лише після створення спеціалізованих радіотелескопів.

Більш зручним для спостереження є довгий гамма-спалах, який триває понад годину. Його причиною є колапс масивних зірок – «обвал» зіркової матерії досередини унаслідок «вигорання» водню.

Унікальність спалаху, названого GRB 200826A, у тому, що він явно був породжений колапсом зорі: астрономи виявили так зване післясвітіння зірки-наднової, утвореної внаслідок космічного вибуху. Але за тривалістю події – близько секунди – вона належить до коротких гамма-сплесків.

Енергетика цієї події колосальна – наразі зафіксовані лише кілька настільки потужних спалахів гамма-випромінювання. Вибух GRB 200826A дійшов до Землі попри те, що сама подія сталася 6,6 мільярда років тому – це половина часу існування нашого Всесвіту.

Гамма-спалахи зараз є одним з основних теоретичних пояснень, чому ми не бачимо у доступному для спостереження космічному просторі ознаки мегацивілізацій, яких, за теорією імовірності, мало б бути дуже багато. Схоже, що їх знищують смертоносні «промені» гамма-випромінювання, які постійно пронизують космічний простір, випалюючи будь-які прояви життя на відстані в сотні тисяч світлових років. За розрахунками астрофізиків, гамма-сплеск у будь-якій точці нашої галактики Чумацький Шлях, найімовірніше, призвів би до повного вимирання всього живого на поверхні Землі.

астрономія космос

Знак гривні
Знак гривні