Астрофото дня: найдальший об'єкт космосу, видимий із Землі неозброєним оком

Наскільки далеко може бачити людина? На два з половиною мільйони світлових років — без допомоги лінз! Але, звісно, можна б і далі, якби там були більші об'єкти.

Сусідня галактика Андромеда, розташована на відстані 2,5 млн світлових років — найдальший об'єкт, який можна побачити без телескопа чи бінокля.

Усе інше, що ми бачимо, перебуває "лише" на відстані від сотень до тисяч світлових років, або взагалі "поруч", у нашій Сонячній системі.

Це фото над трубою колишньої шахти на півдні Португалії зроблене за попередньо прорахованим планом. Фотографію знято єдиним кадром, при цьому точно збалансовані механізми зафіксувалися на нічному небі, щоб зорі не рухалися (саме тому, через рух камери, дещо розмитою виглядає труба).

Звісно, це зображення "посилене". Неозброєним оком зазвичай ми бачимо лише яскравий центральний регіон галактики — для звичайної людини зі звичайним зором це виглядає як мерехтлива зоря чи маленька плямка.

Натомість — завдяки більшій світлочутливості камери — на фото також видно спіральні рукави Андромеди, які простягаються на небі на відстань, еквівалентну чотирьом повним Місяцям.

Але за "якихось" п'ять мільярдів років зорі Андромеди буде видно по всьому небу — вона почне зливатися з нашою власною галактикою Чумацький Шлях.

Джерело: NASA

космос nasa краса наука

Знак гривні
Знак гривні