Раптом в УЄФА з'явилися претензії до «Героям слава!»

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) просить Україну прибрати «політичні» написи з форми своєї збірної з футболу на Євро-2020. Там написано «Слава Україні!» та «Героям слава!», а також зображена карта України, чим обурювалася Росія. Але в УЄФА претензій раніше не мали.

Напис «Героям слава!» на формі України з футболу. Фото: Андрій Павелко
Напис «Героям слава!» на формі України з футболу. Фото: Андрій Павелко

Про це повідомляють Agence France-Presse (AFP) та газета Barron's, — передає Громадське. Зазначається, що йдеться саме про напис «Героям слава!». Це підтвердили й в Українській асоціації футболу «Суспільному».

В УЄФА кажуть, що ще раз проаналізували дизайн форми після звернення Росії й постановили, що поєднання двох гасел «Слава Україні!» та «Героям слава!» нібито мають «політичний контекст», а також «історичну та військову значущість».

Зазначимо, що на формі української збірної зображена також карта України з анексованим РФ Кримом, через що у Росії теж обурювалися. Але в УЄФА ці претензії відкинули.

Що передувало?

Спілка європейських футбольних асоціацій (УЄФА) ще нещодавно не мала претензій до української форми, якою обурилася Росія, і затвердила її. Але після цього РФ подала скаргу.

Дизайн форми обурив, зокрема, представницю Міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову й депутата Держдуми РФ Дмитра Свищова. Останній узагалі закликав УЄФА заборонити Україні грати в новій формі.

Євро-2020 триватиме з 11 червня по 11 липня. У межах групового етапу збірна України проведе перший матч 13 червня і зіграє з Нідерландами, 17 червня — з Північною Македонією, а 21 червня — з Австрією.

пропаганда росія футбол

Знак гривні
Знак гривні