Перший дзвіночок. Космічне сміття пошкодило МКС

Шматок космічного сміття, занадто малий для відстеження, вдарив і пошкодив частину Міжнародної космічної станції, а саме – робототехнічну руку "Канадарм-2".

Science Alert
Science Alert

"Прилад усе ще працює, але сміття пробило теплоізоляцію та пошкодило стрілу внизу. Це нагадування про те, що проблема космічного сміття на низькій навколоземній орбіті – це бомба уповільненої дії", – пише Science Alert, яку цитує УП.

Американський генерал стверджує, що на орбіті незабаром не залишиться місця

Коли саме сталося пошкодження, невідомо. Його вперше помітили 12 травня під час планової перевірки. NASA та CSA (Канадське космічне агентство – ред.) спільно працювали над тим, щоб отримати детальні знімки та оцінити збитки. 

CSA зазначило, що попри пошкодження, ефективність руки залишається незмінною, і Canadarm-2 продовжує виконувати заплановані операції.

Видання наголошує: хоч цього разу МКС пощастило, проблема космічного сміття зростає. Зокрема, торік МКС довелося тричі здійснити екстрені маневри, щоб уникнути зіткнень із космічним сміттям на висоті близько 400 кілометрів (250 миль).

Наразі космічні агенції у всьому світі відстежують понад 23 000 шматків сміття на низькій навколоземній орбіті, щоб допомогти супутникам і МКС уникнути зіткнень, але всі вони мають розмір софтболу (м’яч, який поміщається у руку – ред.) або більше.

При цьому сміття створює небезпеку для космічних кораблів і тих супутників, які функціонують:

космос технології екологія

Знак гривні
Знак гривні