Підступний Covid-19: мегауспішний Тайвань розслабився, ніхто не вакцинувався, мить – і локдаун

Ніхто не поспішав вакцинуватись у "вільному від ковіду" Тайвані, який викорінив хворобу. Мить – і країна на локдауні.

Почалося панічне скуповування їжі, попри застереження уряду не робити цього: фото BLOOMBERG
Почалося панічне скуповування їжі, попри застереження уряду не робити цього: фото BLOOMBERG

Тайвань, миттєвою дією викорінивши коронавірус на самому початку, 253 дні залишався без місцевих випадків. У березні 2021 року караоке-бари були переповнені, стадіони для бейсболу повні глядачів, базари не вміщували натовпи.

А в понеділок 17 травня всі супермаркети, класично, лишилися без туалетного паперу. Маски треба носити скрізь, зокрема на вулицях. І на 4% впали фондові ринки.

Цілий рік кількість випадків залишалася меншою за тисячу – кумулятивно. Але 20 квітня пілот літака, що летів із Тайваню в Австралію, отримав позитивний тест. Його родичі теж. Обоє відвідували мечеті та переповнені вулиці. До середини травня вірус "проріс" по країні, наразі відомо про сотні випадків

Гойдалка заражень знайома по всій Азії – від Японії до Таїланду та Південній Кореї. Варто жорсткими методами придушити спалах і відновити свободи – вірус повертається. При цьому є одна спільна річ: повільна вакцинація там, де не було катастрофи. Наприклад, у тій-таки Австралії:

2_UMFzZaj.original.jpg

Відсоток людей, що отримали принаймні одну дозу: що червоніше – то гірше. Зверніть увагу на Австралію – через вдалі заходи із відстеження хворих там практично відсутня захворюваність, отже вони не поспішають і вакцинуватися, – ТЕКСТИ. Інфографіка SCMP

Протилежний випадок – США та Британія, де після катастрофічно невдалого початкового реагування почалась агресивна масована кампанія з вакцинації.

У Тайвані нині вакциновано лише 1% населення (це гірше, ніж навіть в Україні) з 23.5 млн (це половина фактичного населення України). Коли до країни прибуло 120 тисяч доз – їх зробили доступними для всіх, включно з іноземцями, через низький попит.

Тепер він зросте, але вакцин поки нема.

Докладніше англійською: Sunday Morning Herald

пандемія тайвань вакцинація коронавірус азія

Знак гривні
Знак гривні