До кінця тижня половина дорослого населення США отримає щеплення від коронавірусу

Призупинення щеплень препаратом Johnson & Johnson не сповільнили темпів вакцинації у США. З даних американського Центру з контролю та профілактики захворювань випливає, що до кінця поточного тижня хоча б одну дозу вакцини отримає близько 130 млн американців, старших за 18 років. Тобто частковий імунітет від коронавірусу матиме половина всього дорослого населення країни.

вакцина.webp

Вакцинація в автомобілях, організована на паркінгу стадіону Доджер у Каліфорнії

Показники повної вакцинації двома дозами теж значні: таке щеплення отримали понад 76 млн американців. До кінця тижня цифра зросте до понад 80 млн – це понад 30% дорослого населення.

Що ж до молодших вікових категорій, то кампанія зі щеплення цієї частини населення вже розпочалася. У низці штатів вже запрошують до вакцинації осіб віком від 16 років, інші штати приєднаються найближчими днями.

Для України високі темпи американської вакцинації важливі – і ось чому. Штати, прагнучи захистити своє населення першочергово, забронювали у провідних світових фармкомпаній кількасот мільйонів доз вакцини – значно більше, ніж потрібно для повної вакцинації країни. Якби США прищеплювали населення повільно (як-от ЄС чи Канада), ці обсяги залишалися б заблокованими. А так вже на початку літа слід очікувати «вивільнення» значних партій вже виготовленої, але не використаної вакцини. Так вже, власно, сталося з вакциною AstraZeneca – США забронювали 50 млн доз, кількадесят мільйонів вже доставлені, але для вакцинації цей препарат не знадобиться. І кілька мільйонів США вже надали сусідам – Бразилії та Канаді.

Для українців було б найкраще, якби наша влада домовилася з американською адміністрацією про безпосереднє отримання певної кількості «вивільнених» доз – у рамках партнерської допомоги. Але феєрична некомпетентність міністра охорони здоров’я Степанова та інших самопроголошених чемпіонів у боротьбі з коронавірусом робить подібний розвиток подій вельми сумнівним. Втім, навіть за найгіршого сценарію ринкові механізми спрацюють і тут, і «вакцинний достаток» зрештою не омине й Україну. Але станеться це не раніше кінця літа.

сша вакцинація

Знак гривні
Знак гривні