Ще один східний фронт. Комуністичний Китай погрожує Тайваню воєнним вторгненням

25 бойових літаків Народно-визвольної армії Китаю увійшли у зону ідентифікації протиповітряної оборони Тайваню. Це найбільший подібний інцидент за весь час протистояння між материковим Китаєм та Китайською республікою Тайвань, повідомляє видання South China Morning Post Протистояння посилилося в останні роки.

китайлітак.webp

Як заявило міністерство оборони Тайваню, авіагрупа складалася з 14 винищувачів J-16, чотирьох винищувачів J-10, чотирьох бомбардувальників H-6K, двох протичовнових літаків та одного літака радіоелектронного спостереження.

Джон Греватт, фахівець із військової авіації та аналітик оборонних питань в Азійсько-Тихоокеанському регіоні заявив, що дії групи являли собою демонстрацію сили, хоч Китай і подавав їх як звичайне бойове авіапатрулювання над своєю територією (Китай вважає, що Тайвань – це його провінція, і міжнародна спільнота поділяє цю позицію – неодноразові спроби Тайваню стати членом ООН відхилялися). Але при цьому Пекін не збирається тиснути на гальма, чинячи тиск на Тайвань, і показує, що американці йому не указ.

За день до інциденту держсекретар США Ентоні Блінкен застеріг Китай від вторгнення на Тайвань – самокеровану територію з 24-мільйонним населенням, куди в 1949 році відступив китайський уряд після поразки від комуністів. Офіційний Пекін наполягає на приєднанні Тайваню. І якщо необхідно – то й військовою силою. Блінкен заявив, що Тайвань здатний захиститися і що США допоможуть зберегти мир і стабільність у Західному Тихоокеанському регіоні.

З цією метою США посилюють військову присутність в регіоні. Авіаносець Теодор Рузвельт здійснює спільні навчання з Малайзією, до цієї ж зони прибув десантний корабель "Макін Айленд". Обидва вже почали патрулювання на південь від Тайваню. До узбережжя Китаю підійшов ракетний есмінець "Мастін".

Напружена ситуація в Південно-Китайському морі відтягує увагу і сили США від російської загрози в Україні. Адже Тихоокеанський регіон зараз більш пріоритетний для Штатів, ніж Східна Європа.

війна тайвань Китай

Знак гривні
Знак гривні