Космічне фото дня: марсіанський гелікоптер готується до першого польоту

На борту американського марсохода Perseverance, який у лютому здійснив посадку на Червону планету, міститься перший в історії досліджень інших небесних тіл автономний літальний апарат. Мінігелікоптер Ingenuity вже встановлений на ґрунт. Очікують, що 14 квітня він здійснить перший політ.

heliocopter-12001.jpg

Концепція міжпланетного гвинтокрила абсолютно інноваційна: досі інші планети досліджували орбітальні апарати, нерухомі автоматичні станції, атмосферні аеростати, мобільні ровери. Якщо ж цей експеримент відбудеться успішно, він відкриє шлях новому класу міжпланетної техніки – автоматичним летючим дронам.

Ingenuity обладнаний мотором із двома роторами, літій-іонною батарею та сонячною панеллю, яка її підзаряджає. Це демонстратор технологій, наукового обладнання на його борту нема. Основне завдання гелікоптера – довести, що в атмосфері Марса можна виконувати польоти. Концепцію перевіряли на Землі – у герметичному ангарі була створена така ж розріджена атмосфера, як і на Марсі. І апаратик успішно виконував злети та приземлення. Втім, низку факторів – як-от гравітацію, що нижча за земну, пориви марсіанського вітру чи всепроникний пил (який вже притрусив поверхню сонячної панелі Ingenuity) можна випробувати лише в марсіанських умовах.

Перший політ Ingenuity мав відбутися 11 квітня – якраз перед Міжнародним днем космонавтики. Попередні випробування показали, що апарат працює – гвинти розкрутили до 50 обертів за хвилину. Однак спроба вийти на більшу швидкість зазнала невдачі: програмний контролер, який "наглядає" за виконанням послідовності команд, виявив помилку і перервав процедуру. Наразі фахівці НАСА працюють над встановленням причин збою та його усуненням.

Якщо все відбудеться за планом, перший політ Ingenuity виконає 14 квітня. Апарат підніметься на висоту близько метра, зависне на 20–30 секунд і сяде. Якщо ця проста програма буде виконана успішно, це стане потужним кроком у розвитку космічної техніки. Далі Ingenuity спробує літати на більшу висоту і довшу відстань. Експерименти триватимуть максимум 30 марсіанських діб – після цього марсохід вирушить виконувати основну програму, залишивши вертоліт на поверхні Марса.

космос марс

Знак гривні
Знак гривні