Візит до Катару – реальна потреба чи ще один приклад державного туризму?

Візит Зеленського до Катару, попри намагання офіційного Києва надати йому ореол важливості, поки викликає більше запитань, ніж відповідей

Температура повітря – 29 °C, температура води – 23 °C. Такий прогноз погоди на понеділок у Катарі, куди відбув із робочою поїздкою український президент. Українські медіа вже приділили вдосталь уваги цій поїздці. Зокрема, наголосивши, що вона відбувається під час загострення на фронті, коли до українського кордону Росія продовжує підтягувати свої війська. Також в Україні саме зараз склалася найгірша ситуація із захворюваністю на ковід із початку епідемії.

І саме в цей складний час українське президентське подружжя вирішує злітати до Катару. Та ще й не саме, а прихопивши з собою деяких міністрів. Зокрема, як випливає з інтерв’ю українського президента катарським медіа, до складу української делегації входять міністри внутрішніх справ, енергетики та аграрної політики. Це при тому, що буквально місяць тому Арсен Аваков вже був у Катарі й спілкувався з тамтешнім прем’єр-міністром. Вочевидь, Катар є настільки важливим стратегічним партнером української поліції, що міністру МВС треба туди літати щомісяця.

Kornish-Corniche.jpg

Катар є справжньою перлиною Перської затоки

Утім, оприлюднений у президентському Твіттері список досягнутих у понеділок домовленостей просто вражає. Підписано «13 важливих документи, а також два комерційних контракти». Враховуючи, що двосторонній товарообіг між Україною та Катаром у 2020 році становив аж майже $150 млн, є сподівання, що здобуті від укладених угод плюси перекриють витрати на саму поїздку.

І тепер вишенька на торті. Робочий візит президента до Катару мав початися 5 квітня. Саме тоді мали відбутися всі зустрічі української делегації та катарців. Здавалось би логічним, що український президент мав прибути до Катару саме 5 квітня. Але ні – українська делегація на чолі з президентським подружжям прибула туди за добу до цього – 4 квітня, у неділю. Хоча про якісь офіційні заходи у цей день не йшлося. І, можливо, навіть встигло насолодитися і температурою повітря, і температурою води. Зрештою, день туди, день сюди – яка різниця для очільника країни, в якій точиться війна й лютує епідемія.

Нагадаємо, приблизно за таким самим графіком півтора року тому відбувся візит Володимира Зеленського до Франції. Хоча офіційна частина візиту була запланована на понеділок, уся українська делегація прибула до Парижа ще у неділю, хоча жодних офіційних зустрічей у цей день не було передбачено.

туризм зеленський катар

Знак гривні
Знак гривні